DZ „Veljko Vlahović“ – Nabavljena nova oprema

Juče i danas u Dom zdravlja „Veljko Vlahović“ stigli su novi aparati koji će bitno pospešiti rad u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Biohemijski analizator, u dinarskoj protivrednosti od 25.000 evra, Dom zdravlja dobio je kao donaciju od proizvođača.  On ima 50% veći kapacitet nego dosadašnji aparat ove vrste, pa u laboratoriji Doma zdravlja, koja ga je zaprimila, očekuju efikasniji rad. Aparat vrši sve biohemijske analize koje se vrše u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Drugi aparat, ultrazvučna sonda, kupljen je iz sopstvenih sredstava.

„Posle dužeg vremena, napokon raspolažemo sredstvima koja smo mogli da izdvojemo za nabavku nove opreme. Tako da smo 420 000 dinara opredelili za nabavku ultrazvučne sonde za Odeljenje ginekologije. Do kraja godine očekujemo i obnovu čekaonice u Službi hitne pomoći, a namera nam je da nabavimo nove stolice i na drugim odeljenjima“, rekla je dr Jasmina Assi direktor Doma zdravlja.

Kako smo saznali na Odeljenju za zdravstvenu zaštitu žena, nova ultrazvučna sonda je bila uređaj koji im je najviše trebao, jer je prethodna bila u upotrebi duži niz godina.

„Ultrazvučna sonda koristi se za abdominalnu dijagnostiku. Upotrebljava se kod svih pacijentkinja, a pogotovo kod trudnica. Prednost u odnosu na raniju sondu je u tome što nova zahvata veću površinu, pa su i snimci koje dobijamo precizniji i u boljoj rezoluciji. Ovo je jedan od najsavremenijih aparata, pa smo morali da obnovimo i kompletan softver, i sada smo daleko bolje opremljeni“, naglašava dr Eržebet Celuška Frindik, načelnik Odeljenja za zdravstvenu zaštitu žena.

img_0006