Otvorena izložba u čast Bele Pehana

Dva velika jubileja slikara Adalberta Bele Pehana obeleželi su, izložbom njegovih radova, Gradski muzej Vrbasa i Gimnazija “Žarko Zrenjanin”. Prisutnima su se na otvaranju izložbe obratile direktor Gimnazije Tatjana Kažić i rukovodilac Gradskog muzeja Vesna Grgurović. Povodom 110 godina od Pehanovog rođenja i 30 godina od smrti, o ovom stvaraocu, koji nadilazi okvire Vrbasa, Vojvodine, pa i nekadašnje Jugoslavije, govorio je akademski vajar Vojimir Dedeić.

“O Pehanu kao umetniku izostaju stručni radovi o monografije, iako ih on zavređuje. Ovaj izuzetan portretista i pejzažista, ostao je pomalo i u senci svoga oca, Jozefa Pehana. Bela je bio genijalan slikar. Njegovi portreti očaravaju psihičko stanje modela, a birao je modele među običnim ljudima našeg podneblja. Pajzažima Bele Pehana dominiraju uglovi i krovovi Vrbasa i vojvođansko nebo. Bio bi prezadovoljan da zna da se u školi u kojoj je radio otvara jedna ovakva izložba i da u njoj postoji likovna galerija”, kazao je Dedeić.

img_0016

Pehan Mlađi je bio ne samo vrstan slikar i profesor likovne umetnosti u Vrbaskoj gimnaziji, nego je bio pionir reklame i dizajna, a osnivač je prvog ovdašnjeg foto-kino kluba, pošto se bavio i fotografijom.

Otvaranje izložbe su muzikom oplemenile učenica OMŠ u Vrbasu, Staša Aleksić, u pratnji svoje profesorke Vesne Stankov. Pehanovi radovi iz kolekcije Gradskog muzeja postavljeni su u gimnazijskoj galeriji narednih nedelju dana.

img_0009