Obezbeđeno 1,8 miliona dinara za PU “Boško Buha”

Pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Nenad Grbić uručio je danas 10 ugovora korisnicima bespovratnih sredstava, koji su ovo pravo ostvarili na konkursima Sekretarijata, namenjenih realizaciji projekata u oblasti obnovljivih izvora energije. U ima opštine Vrbas ugovor je potpisao predsednikopštine Milan Glušac, za 1,814.445,60 dinara ostvarenih na osnovu konkursa za sufinansiranje realizacije projekta primene toplotnih pumpi za zagrevanje odnosno hlađenje objekta u PU “Boško Buha”.

Prema rečima Glušca, opština Vrbas nastavlja sa projektima energetske efikasnosti, a pohvala pokrajniskog sekretarijata za našu Kancelariju za energetsku efikasnost, potvrđuje da smo napravom putu. “I u 2017. godini nastavićemo da se pojavljujemo na svim javnim pozivima i konkursima sa pripremljenim projektima, da tražimo dalju podršku vlade Vojvodine i Srbije”, rekao je Glušac.

Inače, ukupna vrednost ovih ugovora iznosi nešto više od 27 miliona dinara. Nepunih sedam miliona dinara usmereno je u projekte za primenu solarne energije za pripremu tople potrošne vode u objektima javne namene. Na ovaj način biće sufinansirani projekti u Predškolskoj ustanovi „Bambi“ u Bačkoj Topoli, Fakultetu za fizičko vaspitanje Univerziteta u Novom Sadu, Domu zdravlja u Žitištu, Ustanovi za predškolski vaspitanje i obrazovanje „Čika Jova Zmaj“ u Adi i Tehničkoj školi „Ivan Sarić“ u Subotici.

Nešto više od 20,1 milion dinara izdvojeno je za sufinansiranje projekata primene toplotnih pumpi za zagrevanje i hlađenje objekata javne namene. Uz pomoć ovih sredstava svoje projekte realizovaće: Srednja škola „Vuk Karadzić“ u Sečnju, Dom za smeštaj duševno obolelih lica „Sveti Vasilije Ostroški“ u Bečeju, Dečija ustanova „Radost“ u Irigu, Predškolska ustanova „Boško Buha“ u Vrbasu i Osnovna škola „Branko Radičević“ u Staparu.

Resorni sekretar Grbić je istakao da je cilj Sekretarijata bio da podrži projekte, čija je svrha zamena fosilnih goriva obnovljivim izvorima energije, kao i smanjenje emisije štetnih gasova i efekta staklene bašte.