Danas je Nacionalni praznik Rusina u Srbiji

Danas se obeležava Nacionalni praznik Rusina u Srbiji, kao podsećanje na dan kada je 1751. godine savetnik carice Marije Terezije i administrator Кraljevsko-državnog Bačkog distrikta u Somboru Franc Jozef de Redl potpisao prvi zvanični dokument – Ugovor o naseljavanju 200 grkokatoličkih rusinskih porodica na tadašnju pustaru Veliki Кrstur. Ovaj dan je već više decenija prihvaćen kao dan zvaničnog doseljavanja Rusina na ove prostore, iako su, prema istorijskim izvorima, prvi doseljenici-Rusini iz Hornjice u manjem broju ovde došli oko 1745. godine.

Odluku o datumu Nacionalnog praznika Rusina u Srbiji, kao i o drugim nacionalnim simbolima – grbu i zastavi, doneo je drugi saziv Nacionalnog saveta Rusina u aprilu 2007. godine. Odluka o svečanoj pesmi Rusina u Srbiji „Braća Rusini“ doneta je 2010. godine, a na osnovu Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina u Srbiji.

Prva Centralna svečanost povodom praznika održana je u januaru 2008. godine u Novom Sadu, a zatim se svake godine održavala u drugom mestu. Ove godine domaćini Centralne proslave bili su Bikićani. Osim Centralne, u skoro svim mestima gde žive Rusini u Srbiji, povodom praznika se održavaju prigodni programi i prijemi.