Sveti Sava obeležen u SSŠ “4. juli” – Donirani radovi likovnih umetnika

Školska slava Sveti Sava obeležava se u svim obrazovnim ustanovama na teritoriji opštine Vrbas, uglavnom školskim priredbama u kojima učestvuju đaci i nastavnici, a kojima prisustvuju i prijatelji škola, predstavnici sveštenstva i lokalne samouprave. Svečanost je danas održana i u SSŠ “4. juli”, a razlikovala se od ostalih po tome što je ova srednja škola obogaćena radovima umetnika koje su joj donirali Udruženje likovnih umetnika Vrbasa, Udruženje likovnih amatera „Atelje 05“ i Foto kino klub Vrbas.

Ovoj humanitarnoj akciji odazvalo se više od 40 umetnika iz Vrbasa, Zrenjanina, Crvenke i Novog Sada, članova tri udruženja, a svima se danas, u ime škole, zahvalila direktorka Anica Vujadinović Gračanin. Mnogi od umetnika prisustvovali su priredbi povodom Svetog Save i uručivanju umetničkih dela. Akcija je pokrenuta sa idejom da se, postavljanjem ovih predmeta, uredi i oplemeni prostor škole i tako stvori prijatno okruženje za učenike, profesore i ostale zaposlene u ustanovi.

“Tri udruženja organizovala su humanitarnu akciju prikupljanja slika, skulptura i drugih umetničkih dela za  Srednju stručnu školu „4. juli“. Posle razgovora sa direktorkom, koja nas je uputila u problematiku estetske neuređenosti prostora i ograničenih mogućnosti, odlučili smo da se organizujemo i pomognemo u onome u čemu smo najbolji. Teška su vremena za sve nas, ali to nije razlog da ne pokažemo ono što od vremena sigurno ne zavisi – ljudskost, zajedništvo, humanost, nesebičnu pomoć. Makar i samo zbog sjaja u očima i zadovoljnog osmeha generacija koja će se pronalaziti u slikovnim pričama naših umetnika“, rekla je predsednica ULUV-a, Tamara Baranovski.

Kako su saopštili u ovoj školi, posebno je zadovoljstvo što su radovi, koji će krasiti hodnike i holove njihove zgrade, donirani na veliki školski, crkveni i državni praznik, Dan Svetog Save.