Renata Koler iz Srbobrana izložila radove u vrbaskoj Galeriji

Uz zvuke pesme „Bella Ciao“ otvorena je izložba slika Renate Koler u vrbaskoj Galeriji,  koju možete pogledati  sve do 17. februara.

“Ova izložba je omaž revolucionarima, koji su nam u nekih 50 godina na prostorima ex Jugoslavije, koje  sam zapamtila i ja, obezebedili  lagodniji i bezbrižniji  život. A pesma Bella Ciao je simbol otpora neoliberalizmu i fašizmu koji se širi Evropom. Zapamtili smo bolje dane kada su  naši roditelji  živeli pristojno od svoga rada, pravili kuće, kupovali automobile, a sada nam poručuju da smo  neradnici i da nemamo alterantivu, ni budućnosti“,  rekla je autorka izložbe.

Galerisitkinja, dr Silvia Jelačić, koja je otvorila izložbu, rekla je da je reč o prvoj izložbi koja je prošla na konkursu  Galerije, a da je  slikarka koja izlaže grafičar i konceptualni umetnik.

O izložbi je govorio profesor Milan Đorđevć, koji je i napisao pogovor za katalog slikarke iz Srbobrana, rekavši na otvaranju, da je ova umetnica značajna po poruci ideje koju nose njene slike, a koje kažu da živimo na izmanipuliranom prostoru, u vremenu kada se vrši revizija istorije i antifašizma, a njena umetnička poruka je jasna,  a to je njena pojedinačna i glasna pobuna kao umetnika i pojedinca, ili kako to kaže Đorđević: „konsekventnost revolucionarno angažovane umetnice levice“.

Posetioci Galerije na otvaranju mogli su da se susretnu  na slikama sa likovima umetnički obrađenim, od Če Gevare, nedavno preminulog  Fidela  Kastra, do naših revolucionara, Veljka Vlahovića, Tita i drugih. Tu je bila i crvena zastava SKJ sa porukom „Proleteri svih zemlja ujedinite se“, kao i naslovi iz novina nekadašnje „Borbe“ u kojima piše „drugovi i drugarice radnice, zasedanje antifašističkog fronta žena…

Đorđević  kaže „Renata je nesumnjivo  autentičan predstavnik novonastajuće  autonomne radikalno levosrbijanske umetničke scene, koja je jedina u stanju  da, u sklopu obnovljenog internacionalizovanog revolucionarnog  komunističkog pokreta  postjugoslovenskih  tranzicionih gubitnika,  zbaci vlastite i  ljudske društvene okove.“