Za naš sajt o hirurškim bolestima bubrega govori dr Dragan Rokvić, urolog OBV

 

Bubrezi su parni organi koji se nalaze u organizmu čoveka i potpomažu funkciju detoksikacije organizma. Bolestima bubrega se bave urolozi i nefrolozi, ali ključnu ulogu u otkrivanju početnih stadijuma oboljenja imaju izabrani lekari.

“Hirurške bolesti bubrega delimo najčešće na četiri kategorije. To su bolesti koje su vezane za infekcije bubrega, bolesti koje su vezane za kalkulozu, odnosno kamenje u bubrezima i urogenitalnom sistemu, bolesti koje su vezane za urođene anomalije i bolesti koje imaju u sebi tumorsko poreklo”, objašnjava dr Rokvić.

Kod svih njih značajna simptomatologija je pojava krvi u mokraći i bol u predelu bubrežnih loža. U pojedinim slučajevima je praćena povišenom temperaturom, peckanjem, bolom pri mokrenju i učestalim mokrenjem.

Statistika ukazuje da je na ovim prostorima najčešće hiruško oboljenje infekcija i kalkuloza bubrega, odnosno stvaranje kamena u bubregu ili tačnije urogenitalnom sistemu. Postoji više teorija o nastanku kamena u bubregu.

“Jedna od njih je da usled vrtložnog kretanja mokraće unutar urogenitalnog sistema, visoke koncentracije minerala u urinu nastaje kamen. Zato je bitno da pacijenti znaju da je neophodno da uzimaju dosta tečnosti kao preventivu. Kamenčići mogu nastati i kao posledice infektivnih dešavanja, gde se stvara matriks na koji se taloži kalcijum i kamenje može biti u bilo kom delu urogenitalnog trakta – od bubrega mokraćnih kanala, mokraćne bešike i mokraćne cevi”, navodi dr Rokvić.

Osnovni simptomi su: bol, bol u bubrezima i mokraćnoj bešici, pojava krvi u mokraći, povišena temperatura, neprijatan miris mokraće. Određena grupa kamenčića malih veličina se praktično spontano eliminiše bez bolova. Češće se to dešava kod žena zbog anatomije urogenitalnog trakta. Ipak, urolog Rokvić, svima  savetuje obavezno javljanje izabranom lekaru u slučaju pojave nekih od simptoma.