Dualno obrazovanje – 90 učenika obavljaće praksu u firmama iz Vrbasa i okoline

Sastanak povodom pravljenja predloga plana upisa za srednje stručne škole na teritoriji opština Vrbas i Srbobran, u okviru sistema dualnog obrazovanja, održan je danas u opštini Vrbas. Sastanku se odazvao veliki broj privrednika, direktora srednjih škola, kao i predstavnika Opštinske uprave iz Vrbasa, Srbobrana, Kule i Malog Iđoša. Način sprovođenja dualnog obrazovanja predstavili su gosti iz Regionalne privredne komore Novi Sad i iz Ministarstva prosvete, Školske uprave Novi Sad. Sve prisutne pozdravio je predsednik opštine Vrbas, Milan Glušac, i tom prilikom istakao značaj sistema sprovođenja dualnog obrazovanja.

Prvi put se ove godine pravi planiranje upisa u srednje stručne škole u skladu sa potrebama privrednih subjekata i kapacitetima škola. Dualno obrazovanje predstavlja kombinaciju teoretske i praktične nastave, i iz tog procesa školovanja učenici izlaze potpuno spremni, a kod poslodavca kod kojeg su bili na obuci, odnosno praksi, mogu da nastave dalje da rade. Na osnovu izjašnjavanja privrednih subjekata njih 20 iz Vrbasa i okolnih mesta  izrazilo je porebu za 90 učenika iz vrbaskih srednjih škola.

„Uključilo se 16 poslodavaca iz Vrbasa koji žele da prime 67 učenika na praksu, i još četiri poslodavca iz okolnih mesta, tako da je potreba za ukupno 90 učenika iz vrbaskih škola. Poslodavci su se izjašnjavali u skladu sa svojim potrebama, koje profile žele da prime. Poenta je da se podaci poslodavaca uparuju sa podacima srednjih stručnih škola na ovom terenu, i onda se prave predlozi planova upisa za školsku 2017/18. godinu. Prvi put se zapravo ovako sagledavaju potrebe škola na lokalnom nivou“, istakla je Jelena Stankov, iz Regionalne privredna komore Novi Sad.

Od privrednih subjekata po 10 učenika na praktičnu nastavu primiće firme Karneks, Trivit pek, Medela, Jurošević, Merkator i MK. Prema rečima Stankov, do 10. februara biće napravljen predlog plana upisa za narednu školsku godinu, a nakon što školska uprava svakog okruga posebno razmotri planove, proslediće Ministarstvu prosvete, i konačni planovi upisa biće utvrđeni do 31. marta.

Prema rečima Vesne Radulović, iz Ministarstva prosvete, Školska uprava Novi Sad, dualno obrazovanje predstavlja partnerstvo privrednih subjekata, lokalne samouprave, regionalne privredne komore  i srednjih stručnih škola.

„Ovo je odlična priča između privrednih subjekata i škole, koja će učenicima omogućiti praksu. Privredni subjekti su spremni da pruže različite vidove podrške, u vidu prevoza, toplog obroka,  stipendije, a za one koji se dobro pokažu, nakon završetka škole, i posao. Postoji desetak modela podrške, ali dajemo školama mogućnost da razvijaju i svoje modele saradnje“, rekla je Radulović.

Današnji sastanak bio je nastavak saradnje opštine Vrbas sa školskom upravom i Ministarstvom prosvete, Regionalnom privrednom komorom Novi Sad i Srbije kao i sa privrednicima iz Vrbasa i okruženja.

„Ono što sa zadovoljstvom mogu da naglasim jeste da mi prednjačimo, kada su u pitanju opštine u Vojvodini, sa odzivom privrednih subjekata da se uključe u ovaj sistem. U sistemu Dualnog obrazovanje će biti 90 učenika iz naših škola, sa privrednicima ne samo iz opštine Vrbas, već i iz Kule, Srbobrana i Malog Iđoša. Veoma su ohrabrujući rezultati zahvaljujući angažovanom timskom radu ljudi iz lokalne samouprave na čelu sa predsednikom opštine, i direktorima škola, posebno Srednje stručne škole ‘4.juli’, kao i saradnji sa čelnicima sektora za obrazovanje i privredu u opštinama Kula, Srbobran i Mali Iđoš“, rekla je Mira Nedić, načelnica Opštinske uprave i koordinator sistema dualnog obrazovanja za opštinu Vrbas.