Dan Narodne biblioteke „Danilo Kiš“

Danas je svečano obeležen Dan biblioteke „Danilo Kiš“ u Vrbasu ili kako je to rekla Milijana Radovanović, direktorka, obeležava se rođendan pisca, ustanove i rođendan svih čitalaca. Ona je ovom prilikom uručila poklon knjige najboljim čitaocima i donatorima Biblioteke. Književnik Branislav Zubović je predstavio gosta profesora književnosti sa beogradskog Filološkog fakulteta, inače direktora Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković, najstarije  u Srbiji,  dr Aleksandra Jerkova, vrsnog poznavaoca književnog dela i ličnosti velikog našeg i evropskog pisca Danila Kiša.

Dr Jerkov je sa setom otpočeo priču  o Kišu, pritom evocirajući i neke uspomene koje ga vežu za Vrbas i za neko vreme koje je iščezlo i koje se više bavilo životom, nego što je to slučaj danas, jer „život nam se nekako usredsređuje samo na onaj ekonomski, a manje na neki humanistički  deo“, rekao je. Nastavljajući snažno i emotivno da govori o Kišu, zbog kojeg je ili zbog čijeg je snažnog književnog opusa i sam napustio svet matematike i ušao u svet književnosti sa 16 godina.

„Kiš je bio neobičan, vulkanskog temperamenta, drugačiji od drugih. Pisac koji je svaki put izmišljao književnost i nije se uklapao, erudita, kosmopolita. O Kišu i danas pišu evropski pisci, nama znani i neznani i u akademskim krugovima Evrope zovu ga piscem pisaca,“ rekao je dr Jerkov, pojašnjavajući značaj Kišovih dela od „Mansarde“, „Grobnice za Borisa Davidovića“, „Enciklopedije mrtvih“ i drugih, pominjući njihov tektonski uticaj na ovdašnju i evropsku književnost, kao i na društevnu stvarnost, o kojoj je onda retko ko smeo, ali i umeo  da priča, odnosno piše.