Škola otvorenog uma i srca – Gimnazija u programu razmene učenika sa Italijom

Dvadestočlana delegacija iz italijanskog grada Kaljari primljena je svečano danas u prostorijama vrbaske Gimnazije „Žarko Zrenjanin“. Reč je o 19 učenika i njihovom profesoru koju su se u dvonedeljnoj poseti Vrbasu našli kao rezultat programa razmene učenika Interkultura Srbija. Tokom narednih 14 dana, ovi učenici će, zajedno sa svojim vršnjacima iz naše sredine, razmeniti iskustva i upoznati kulturološke sličnosti i razlike. Podrobno će upoznati Vrbas, a posetiće i druge gradove – Beograd, Novi Sad i Suboticu.

„Ovde sam da vam poželim dobrodošlicu u našu školu koja je jedna od najstarijih u Srbiji.  Trenutno je pohađa 615 učenika, svake godine iz nje izađe oko 150 maturanata, negujemo mnoge sekcije i imamo značajne uspehe u sportu“, rekla je direktorka Tatjana Kažić, upoznajući goste sa ustanovom domaćinom.

Predsednik Privremenog organa opštine Vrbas, Milan Glušac, pozdravio je delegaciju iz Italije u ime lokalne samouprave kao pokrovitelja njihovog boravka. On je naglasio uverenost da ova razmena otvara novu dimenziju za opštinu i školu, ponajpre u kulturnoj spoznaji i mogućnosti upoređivanja različitih načina života, obrazovnih sistema i sistema uopšte.

Na ove reči nadovezala se i Snežana Škrbić, profesor vrbaske Gimnazije i predstavnik Interkulture Srbije, koja se zahvalila svima što su deo ostvarenja njenog sna.

„Oduvek sam želela da radim u školi gde su učenici otvorenog uma i otvorenog srca. Naša škola to jeste, a realizacijom ovog programa biće to još više. Škola je program otpočela sa jednom učenicom na razmeni tokom ove školske godine, a sada se to usložnjava. Sigurna sam da je ovo tek početak“, dodala je Škrbić.

Govoreći u svoje ime i u ime svojih učenika, njen italijanski kolega naznačio je da mu je prva impresija po dolasku u Srbiju i Vrbas, da su ljudi vrlo ljubazni, ležerni, a domaćini su veoma prijatni i da zato mnogo očekuje od ove posete. Prisutnima se na italijanskom jeziku obratila i profesor ovog jezika Zlatica Vukčević, a u umetničkom delu svečanosti predstavili su se učenici Gimnazije u saradnji sa profesorima i učenicima Osnovne muzičke škole izvodeći dela italijanskih autora. Goste u nastavku boravka čeka sadržajan plan obilaska Vrbasa i okoline, kao i diskusije i radionice.