Jubilej vredan pažnje – U susret desetogodišnjici Udruženja „Rod“

Jubilej vredan pažnje, a reč je o desetogodišnjici postojanja srpsko-ruskog Udruženja „Rod“ iz Vrbasa, biće obeležen ove godine prigodnim kulturno-umetničkim manifestacijama. Na sinoć održanom sastanku najistaknutijih članova Udruženja, dogovoreno je da se jubilej zvanično obeleži u Vrbasu, a povodom desetogodišnjice postojanja biće priređeno i adekvatno izdanje monografije o radu ovog Udruženja.

S obzirom da se „Rod“ svrstava u jedno od najaktivnjih srpsko-ruskih društava u Srbiji, a da postoji od 13. decembra 2007. godine, „Rod“ poseduje i obimnu građu, dokumentaciju i tekstove o sopstvenom radu. „Rod“ je uspeo u Vrbasu da obnovi Ruski spomenik, da ugosti ruske ambasadore, organizuje sijaset kulturno-umetničkih manifestacija i programa, da organizuje niz skupova i druženja i gostovanja ruskih zvaničnika i predstavnika iz političkog, privrednog i kulturnog života u Vrbasu. Na ovaj način „Rod“ je dao svoj puni doprinos u širenju prijateljskih odnosa između dva bratska naroda, ruskog i srpskog, ali i puni doprinos na upoznavanjua i očuvanju srodnih i bliskih kultura. Tako da je za očekivati da monografija bude bogato opremljena.

Na sastanku je bilo govora o mogućnosti bratimljena grada Vrbasa i Kostrome, čije su predstavnike članovi Udruženja „Rod“ ugostili u našem gradu prošle godine.