Energetska efikasnost u školama i vrtićima u opštini Vrbas – Podrška Ministarstva rudarstva i energetike i ambasade Švajcarske

Predstavnici Vrbasa, Užica, Paraćina i Kruševca i ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić, potpisali su danas sa ambasadorom Švajcarske Filipom Geom sporazum kojim vlada te države donira 8,9 miliona franaka za projekat energetske efikasnosti javnih objekata u navedenim lokalnim samoupravama.

U ime opštine Vrbas ugovor je potpisao Milan Glušac, predsednik Privremenog organa. Ova četiri grada i opštine će za projekat izdvojiti sopstvena sredstva u vrednosti od 1,2 miliona franaka, a biće zamenjena stolarija, obnovljene fasade i obavljeni drugi radovi koji će doprineti energetskoj efikasnosti u 18 škola, šest vrtića i dve zdravstvene ustanove.

U opštini Vrbas novac će biti upotrebljen za radove na energetskoj efikasnosti u osnovnim školama „Bratstvo-jedinstvo“ u Kucuri, „Bratstvo-jedinstvo“ i „Svetozar Miletić“ u Vrbasu, i Gimnaziji „Žarko Zrenjanin“, kao i u vrtićima „Poletarac“, „Pčelica“, „Bubica“ i „Cvrčak“.

Prema rečima Milana Glušca, predsednika Privremenog organa opštine Vrbas, neke od ovih objakata (‘Pčelica’ i ‘Cvrčak’), opština je uređivala sopstvenim sredstvima, a da će pokušati umesto njih da uvedu nove objekte u projekat. Prema planovima, radiće se izolacija zidova i tavanica, zamena prozora i vrata, zamena kotlova, ugradnja štedljive rasvete i slični poslovi koji donose uštedu energije.

„Stvarno je zadovoljstvo kada na ovako visokom mestu javno čujete pohvale na račun rada naše Kancelarije za energetski menadžment i opštine Vrbas. Posebno je apostrofiran kvalitet naših projekata i angažovanost lokalne samouprave u delu stalnog apliciranja na sve konkurse koji se nude. Hvala Ministarstvu rudarstva i energetike i Vladi Švajcarske na konkretnim potezima iskazanoj podršci, a sredstva koja su nam odobrena utrošićemo za optimizaciju javnih objekata – škola i vrtića. Odobreni novac nam je veoma značajan jer sami ne bismo mogli da izdvojimo toliki iznos. Nadam se da ćemo na polju energetike i dalje sarađivati ovako uspešno“, rekao je nakon potpisivanja ugovora Glušac.

Ministar Antić je napomenuo da je iskustvo iz dosad obnovljenih objekata na taj način pokazalo da su uštede energije od 35 do 50 odsto. Vlada Srbije takođe ima Fond za energetsku efikasnost i svake godine raspisuje konkurs na kojem približno petnaest opština i gradova dobije sredstva, koja su do sada odobrena za pedesetak objekata.

Ambasador Geo je istakao da je energetska efikasnost jedan od tri ključna cilja u saradnji na razvoju lokalnih samouprava u Srbiji. Prema njegovim rečima, švajcarski model energetske efikasnosti se već primenjuje u 1.300 gradova u Evropi i predstavlja „energetsku nagradu“.