Promovisano Udruženje građana „Ženski centar Horizont“

Na sinoćnjem predstavljanju Udruženje građana Ženski centar Horizont istaknuto je da se ova organizacija formira radi promocije i unapređenja polne, rodne i starosne jednakosti žena i muškaraca u našoj lokalnoj zajednici. Osnivanje i predstavljanje ovog Udruženja imalo je podršku Ministarstva odbrane Republike Srbije, pa su se skupu obratile i pripadnice ovog ministarstva – Katarina Štrbac, pukovnica i doktor nauka, kao i Biljana Stojković, doktor vojnih nauka za strategiju. Nakon tribine u Bioskopu „Jugoslavija“, glumica Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Vesna Stanković, izvela je monodramu „Milunka Savić“.

„Negovaćemo kulturu nenasilja i ravnopravnosti žena, a podsticaćemo i institucije da efikasnije i odgovornije deluju u tom pravcu. To ćemo postizati i kroz tribine, brigu o starima, jačanje ženskog preduzetništva, bavljenje sportom i promociju zdravog načina života. Osnažujući sebe, osnažujemo i druge“, rekla je Mirjana Koprivica, predsednica ovog Udruženja.

Koprivica je još dodala da je opština Vrbas, kao i svaka manja sredina, sklona predrasudama, formiranim predubeđenjima, sredina koja dugo pamti i osuđuje. Ženski centar Horizont aktivno će se zalagati za suzbijanje nasilja nad ženama, nasilja u porodici, vršnjačkog nasilja i nasilja nad starima jer su ovi oblici nasilja najčešći i mogu se desiti svakome.

Pukovnik Katarina Štrbac kazala je da danas nije tako teško biti žena u uniformi kao što je to bilo nekad, te da se položaj žena jeste popravio ali da ima još dosta toga da se uradi, naročito na lokalu.

„U Vladi Republike Srbije postoji Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom, pa vas upućujem da sarađujete sa njima. Lokalne samouprave i udruženja treba da pokreću i društveno odgovorne i inovativne projekte u okviru prekogranične saradnje. Naše Ministrastvo može vam pružiti pomoć u vidu edukacije za pisanje projekata“, dodala je Štrbac.

Biljana Stojković osvrnula se na značaj nacionalnog akcionog plana „Žene, mir i stabilnost“, koji ima za cilj veće uključivanje žena u društveni život i povećanje njihove zastupljenosti u svim sektorima državne uprave, kao i lokalne samouprave.