Umiru li zvezde? – Predavanje prof. dr Božidara Vujičića

Predavanje profesora doktora Božidara Vujičića, pod nazivom „Umiru li zvezde? (O nastanku i evoluciji zvezda)“, održano je u čitaonici vrbaske Biblioteke. Ovaj ugledni naučni radnik, rođeni Vrbašanin, najpre profesor u vrbaskoj Gimnaziji, a kasnije na novosadskom Prirodno-matematičkom fakultetu, gde je osnovao Katerdu za astrofiziku, podelio je deo svojih bogatih naučnih iskustava i zaključaka sa znatiželjnom publikom.

„Ovo je manje predavanje, a više priča o zvezdama, najbrojnijim nebeskim telima u vasioni, od kojih je većina slična našem Suncu, ali ih ima i međusobno veoma različitih“, kazao je Vujičić.

On je još naglasio da vasiona ima evolutivni karakter, svoj razvojni put i, naravno, i svoj kraj. To znači da se neke zvezde i sada formiraju, što se astronomskim instrumentima može sagledati, neke su protozvezde i u fazi su nastajanja, a neke su na izmaku i pretvaraju se u „bele patuljke“ i „crne rupe“.  Životni vek zvezda poput našeg Sunca je 10 milijardi godina i ono je na pola puta tog procesa, tako da je odgovor na pitanje o umiranju zvezda potvrdan, rekao je, između ostalog, profesor Vujičić.