Obeleženi glasački listići u Vrbasu, saopštili iz Pokreta Dosta je bilo

Uvidom u glasačke listiće nakon lokalnih izbora u Vrbasu, Pokret Dosta je bilo zaključio je da je veliki broj listića Srpske napredne stranke i Pokreta socijalista bio obeležen, saopštili su na konferenciji za novinare iz ovog Pokreta.

“Mi smo u Vrbasu pregledali sav birački materijal u Opštinskoj izbornoj komisiji i otkrili da je veliki broj glasačkih listića na kojima je zaokružena Srpska napredna stranka ili Pokret socijalista obeležen šiframa i brojevima. Od ukupnog broja glasova koje je dobio SNS šiframa je obeleženo čak 13,02 %, a kod PS je taj procenat 10,02”, rekao je Jovan Radović, iz Pokreta Dosta je bilo.

Prema rečima njegovog stranačkog kolege Slobodana Bjekića, obeležavanje šiframa je prisutno na biračkom materijalu na svim biračkim mestima.

“Nijedna druga lista koja je učestvovala na lokalnim izborima u Vrbasu nije obeležena ovakvim šiframa. Zanimljivo je da broj obeleženih listića za SNS u odnosu na ukupan broj izašlih glasača “prelazi cenzus”, odnosno da ih je u ukupnom broju čak 5,53 %. U ukupnom broju obeleženi glasački listić za PS iznose 0,96%. Šifre su bile različite, neke su imale numeraciju od 1 do 164, a neki listići su obeležavani samo slovom i jednim istim brojem.Ovakvo obeležavanje do sada nikada nije viđeno i nije jasno o čemu se radi”, rekao je Bjekić.

On je istakao da Pokret Dosta je bilo zahteva od Opštinske izborne komisije i tužilaštva da utvrdi činjenice i da li su glasački listići obeležavani.

“Nadležni treba da evidentiraju ko je, očigledno pod pritiskom ili ucenom, glasao za SNS i Vulinov PS. Ustav garantuje slobodu i tajnost glasanja na izborima i postoji sumnja da je u Vrbasu taj princip prekršen i da su građani bili primorani da glasaju za SNS i PS”, istakao je Bjekić