Obeležena godišnjica bombardovanja mosta u Vrbasu

Polaganjem venaca na spomenik kod mosta na Velikom bačkom kanalu u Vrbasu, obeležena je danas osamnaesta godišnjica od kako je NATO avijacija gađala i porušila ovaj saobraćajni objekat. Vence su položili predstavnici opštine Vrbas, Udruženja ratnih vojnih veterana Vrbasa i OO Srpske napredne stranke.

„Ne smemo zaboraviti ovakve datume. Bombardovanje je bilo presedan kojim je, bez odluke saveta bezbednost UN, jedna država napadnuta i tokom 11 nedelja uništeno je više od 25.000 objekata poput škola, vrtića, bolnica, puteva i mostova. Zato ne smemo zaboraviti, ali moramo nastaviti da se borimo za mir i stabilnost“, istakao je ovom prilikom Milan Glušac, predsednik opštine Vrbas.

Glušac je još dodao da su posledica bombardovanja bile i civilne žrtve, kao i policajci i vojnici, koje takođe ne možemo zaboraviti, kao ni učesnike ratova – vojne veterane.

„Kao lokalna samouprava trudimo se da izađemo u susret porodicama palih boraca i veteranima u smislu beneficija koje možemo da im osiguramo. Za sada je obezbeđena kancelarija koja će u narednom periodu biti opremljena i nadam se da će saradnja ići uzlaznom putanjom“, završio je Glušac.

Prethodni most nestao je pod naletom bombi u noći 13. maja 1999. godine i predstavljao je najveći infrastrukturni objekat na području opštine stradao u toku NATO agresije, ali je za mnoge Vrbašane imao i duhovnu vrednost.