Zrenjaninski Muzej gostovao u Vrbasu

„Muzej u gostima“ je moto ovogodišnje manifestacije „Muzeji Srbije, deset dana, od  deset do deset“ i stoga je druge večeri održavanja manifestacije u gostima Vrbasu bio zrenjaninski Muzej. Prezentaciju ovog velikog  vojvođanskog Muzeja publici su predstavile direktorka, Jelena Gvozdenac Martinov, i istoričarka umetnosti, kustos Ivana Arađanin.

U muzejima se čuvaju predmeti na određeni način,ostavljaju se  za buduće generacije, kaže direktorka, dodajući i da  je zrenjaninski Muzej zavičajni, ali  i muzej koji ima istorijsko odeljenje, arheološko, etnološko, umetničko i sportsko odeljenje u kojem su predstavljeni sportisti ovog grada unazad 130 godina. Istoričarka umetnosti je objasnila da Muzej ima i legate, ima legat poznatog slikara Uroša Predića, a poslednji  je legat poznate advokatske porodice Varadi. Ovaj legat porodice Varadi je veoma značajan zbog dokumentacije koju poseduje ova poznata advokatska porodica, koju je sačuvala tokom generacija i predala muzeju.

Vrbašani su imali izuzetnu priliku da se tokom video prezentacije  upoznaju sa izgledom i ogromnim prostorom muzeja i bogatstvom sačuvanih predmeta, stručnom bibliotekom od  sedam hiljada knjiga,kojima raspolaže ovaj vojvođanski muzej. Pored stručnih odeljenja Muzej ima Restauratorsko–konzervatorsku, Tehničku i Pedagošku službu.

Nakon preznetacije održan je i koncert zrenjaninskog benda „Satelit“, koji je priredio veče evergrin muzike na platou ispred Gradskog muzeja.