Takmičenje u košenju u Bačkom Dobrom Polju – Vojvođanska kosidba

U Bačkom Dobrom Polju proteklog vikenda organizovano je takmičenje u ručnom košenju. Na ovoj manifestaciji učestvovalo je 20 takmičara, 16 muškaraca i četiri žene. Učesnici su bili iz Crne Gore, Slovenije, Republike Srpske i Srbije. U ženskoj konkurenciji prvo mesto osvojila je Cvijeta Knežević iz Bačkog Dobrog Polja, drugo mesto pripalo je Mariji Puhalah iz Slovenije, dok je treće mesto osvojila Sanja Šoškić iz Savinog Sela. U muškoj konkurenciji prvo mesto osvojio je Drago Bogovac iz Inđije, drugo mesto pripalo je Vuku Vučkoviću iz Čačka, koji je sa 18 godina bio i najmlađi kosac, i treće mesto osvojio je Slaviša Pupovac iz Crne Gore.

U revijalnom delu nastupalo je desetak kosaca, koji su velikom broju prisutnih gledalaca, pokazali stari način ručnog košenja. Na samom početku sve prisutne pozdravio je predsednik opštine, Milan Glušac.

“Drago mi je što se organizovanjem ovakvih manifestacija neguje tradiciju seoske mobe i jednog od najlepših i najvažnijih poslova – kosidba livada. Vojvođanska kosidba nije obično takmičenje, već upravo prenošenje prelepog običaja uzajamnog pomaganja u selu prilikom velikih radova”, istakao je Glušac.

Manifestacija je održana je u organizaciji Udruženja „Vojvođanska kosidba“, na čijem čelu se nalazi Cvijeta Knežević iz Bačkog Dobrog Polja. „Prvi put smo organizovali takmičenje u košenju i drago mi je što su svi zadovoljni. Pored takmičenja organizovali smo i zabavni deo programa s ciljem da razmenimo iskustva, da se družimo, ali i da pokažemo gledaocima drevnu veštinu košenja. Organizaciju su pomogli mnogobrojni sponzori, na prvom mestu firma ‘Karneks’, a veliku podršku u organizaciji pružili su mi Dragana i Nenad Mirović iz Bačkog Dobrog Polja“, rekla je Knežević, koja se već sprema za sledeće takmičenje koje je ubrzo očekuje u Sloveniji.