Portret pesnika Nebojše Devetaka

Festival poezije mladih predstavio je tokom ove manifestacije portret pesnika Nebojše Devetaka. Devetak je autor 11 knjiga poezije, više dela esejistike, dokumentaristike, a zastupljen je u velikom broju zbornika i antologija.  Glavni je urednik časopisa „Trag“ koji izdaje NB „Danilo Kiš“ u Vrbasu. Dobitnik je brojnih književnih priznanja, računajući i „Zmajevu nagradu“, „Zlatnu strunu“, „Pečat varoši sremskokarlovačke“. O ovom autoru i njegovom delu govorili su književni kritičari Dragana Todoreskov i Zoran Đerić.

Dragana Todoreskov ukazala je na različite mogućnosti čitanja pesništva Devetaka, ističući da je pesničku karijeru počeo kao predstavnik slobodnog stiha, zatim nastavio da jednako uspešno piše u rimi, a nakon 37 godina, sintetisao svoje stvaralaštvo kombinujući ove tehnike.

„Kod Devetaka pojedinačni usud postepeno ustupa mesto kolektivnom, što se veže za njegovo izgnanstvo, izgnanstvo naciona i potragu za vlastitim utočištem. Ali u poslednjim knjigama udeo ličnog se povećava, kao i ironije. Sve to ukazuje na pesničku zrelost“, zabeležila je Todoreskov.

Zoran Đerić svrstao je Devetaka u krug najznačajnih srpskih pesnika u čijem stvaralaštvu preovlađuje dimenzija izgubljenog doma. Devetak se uklapa u poetiku bezdomnosti. Ona opisuje pesnike u emigraciji, a označava mnogo više od same emigracije, objasnio je Đerić.