Jubilej časopisa „Trag“ – 50 brojeva na strani visoke kulture

Jubilarni, pedeseti broj časopisa za književnost, umetnost i kulturu „Trag“, koji izdaje NB „Danilo Kiš“, promovisan je juče u ovoj ustanovi u prisustvu njegovih urednika, saradnika, čitalaca i gostiju Festivala poezije mladih. O dosadašnjih pedeset brojeva „Traga“ govorili su Đorđo Sladoje, Nebojša Devetak i Branislav Zubović, a rečju i stihovima nadovezalo se još petnaesetak pesnika i prijatelja ovog časopisa koji se još naziva „letopisom Matice srpske u malom“.

„Trag objavljuje domaću poeziju  i prozu, eseje, ali i tekstove o kulturnom nasleđu Vrbasa i okoline, kao i priloge o filmu, muzici, istoriji i drugim oblastima, a u njemu su svoje priloge objavljivali svi najugledniji savremeni autori“, rekao je Branislav Zubović.

Đorđo Sladoje, urednik prvih 20 brojeva „Traga“, zaključio je da je ovaj časopis bio i ostao na strani visoke  kulture iako živimo u dobu opšte pošasti banalnosti. Dok je Nebojša Devetak istakao da je i u idućih 30 brojeva, koje je on uređivao, sačuvana ista poetička linija, uprkos teškom stanju u kulturi. Sačuvan je i kontinuitet izlaženja, što se, naglasili su, ima zahvaliti razumevanju od strane lokalne samouprave, ali i Festivalu poezije mladih, jer je među objavljvanim autorima najveći broj onih koji imaju veze sa Festivalom.