Filmski festival u Ravnom Selu

Lazar Ristovski, glumac i producent, rođeni Ravnoselac, organizovaće od 23. do 25. juna u svom rodnom mestu filmski festival posvećen mladima i debitantima. Pre godinu dana u Ravnom selu izgoreo je Dom kulture, a Ristovski je odlučio da na premijeri filma „Dnevnik mašinovođe“, koja je održana na zgarištu Doma kulture prošle godine, pokrene inicijativu za obnovu tog mesta. Ideja i namera o obnovi su se proširile na organizaciju prvog filmskog festivala.

Cilj festivala je oživljavanje filmskih dela i misli o filmu na ovom mestu čiji stanovnici žude za jednom ovakvom manifestacijom. Osim toga,  cilj je i edukacija i motivacija omladine da se u budućnosti bavi kinematografijom tako što će se obogatiti njeno gledalačko iskustvo i pomoći umetnički razvoj, saopštili su iz producentske kuće „Zillion film“.

Ovogodišnji „Ravno Selo Film Festival“ okupiće mlade profesionalce i srednjoškolce, kao i buduće studente koji se interesuju za filmsku umetnost. Tokom tri dana manifestacije, u glavnom programu biće prikazano ukupno pet reprezentativnih debitanskih filmova iz regiona.

Tokom trodnevnog druženja u Ravnom selu, oni će prisustvovati i radionicama koje imaju za cilj da budućim studentima predoče mogućnosti i procese studiranja nekog od studijskih programa na Fakultetu dramskih umetnosti. Fakultet domaćin će ove godine biti Fakultet dramskih umetnosti iz Beograda, a fakultet u gostima Akademija dramskih umjetnosti iz Zagreba.

Najavljene su i projekcije studentskih filmova obe akademije, a festivalu će prisustvovati profesori i studenti zagrebačke akademije. Ideju o novom festivalu podržali su Pokrajinski sekretarijat za kulturu Vojvodine, Mesna zajednica Ravnog sela, Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Fakultet dramskih umetnosti iz Beograda.