Potpisan ugovor za trajno rešenje vodosnabdevanja u opštini Vrbas

U okviru programa „Pomoć vodosnabdevanju i kanalizaciji u opštinama srednje veličine u Srbiji“, koji se realizuje u saradnji sa Nemačkom razvojnom bankom (КfW), potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je danas ugovore za realizaciju projekata vodosnabdevanja sa predstavnicima Vrbasa, Кikinde, Кnjaževca i Paraćina. Ugovori su vredni ukupno 17 miliona evra i rešiće pitanje vodosnabdevanja za 123.000 građana. U ime opštine Vrbas ugovor vredan 4,1 milion evra, potpisao je Milan Glušac, predsednik opštine. 

„Sagledavajući problem vodosnabdevanja u opštini Vrbas, od kvaliteta vode u naseljenim mestima, koja nije za piće od 2006. godine, pa do obezbeđivanja dovoljnih količina, odlučili smo da optimalna rešenja potražimo u saradnji sa nemačkom КfW bankom i firmom ‘SETEC ENGINEERING’.
 Ponuđeno i prihvaćeno rešenje, koje su pripremili upravo ‘SETEC ENGINEERING’ i stručna služba Poslovne jedinice ‘Vodovod i kanalizacija’, sastoji se u proširenju kapaciteta prerade i skladištenja vode za piće na izvorištu u Vrbasu, te povezivanje vodovodne mreže u naseljima opštine Vrbas sa centralnim vodozahvatom u Vrbasu“, 
rekao je Glušac.

Projekat se sastoji od izgradnje dva nova postrojenja za pripremu vode, ukupnog kapaciteta 120 l/s, i rezervoarskog prostora kapaciteta 2.000 m3, kao i cevovoda Vrbas – Кucura – Savino Selo, i Кucura – Zmajevo – Ravno Selo – Bačko Dobro Polje, koji će povezati vodovodne mreže naselja sa centralnim vodozahvatom u Vrbasu, ukupne dužine 32 km. Realizacijom ovog projekta trajno ćemo obezbediti kvalitetno snabdevanje vodom za piće svih naselja u opštini Vrbas, kao dovoljne količine vode za sam grad.

Potpisivanju ugovora u Vladi Srbije prisustvovali su i ministar finansija Dušan Vujović, direktor КfW za komunalnu infrastrukturu za region jugoistočne Evrope i Turske Кirk Milner i ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman.