Filmski festival u Ravnom Selu od 24. do 26. juna okupiće mnoge poznate umetnike

Povodom predstojećeg filmskog festivala  koji će se održati u Ravnom Selu od 24. do 26. juna, danas je održana konferencija za novinare.  O planovima, gostima i sadržaju festivala govorili su Lazar Ristovski, osnivač festivala, Nada Savić, direktor festivala, Petar Ristovski, umetnički direktor i selektor, Raša Dinulović, arhitekta, Milan Glušac, predsednik opštine Vrbas i Zarija Lazović , sekretar MZ Ravno Selo. Ravnoselski filmski festival je prvi koji je posvećen mladima i debitantima, a  pokrenut je na inicijativu glumca i producenta Lazara Ristovskog da se obnovi Dom kulture u Ravnom Selu koji je izgoreo 2016. godine.

“Tokom trodnevne manifestacije biće prikazano pet reprezentativnih debitantskih filmova iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije, a publika će imati priliku da pogleda i brojne filmove studenata Fakulteta dramskih umetnosti i učestvuje u predavanjima na temu režije, glume i produkcije”, najavila je direktorka festivala Savić.

Prema rečima arhitekte Raše Dinulovića, za izgradnju novog Doma kulture biće potrebno između 1,4 i 1,8 miliona evra. Osnivač ovog festival Lazar Ristovski, rođeni Ravnoselac, kaže da je sa zadovoljstvom organizovao ovaj festival koji bi trebalo da postane tradicionalan.

“Prošle godine na premijeri filma ‘Dnevnik mašinovođe’, koja je održana na zgarištu Doma kulture, pokrenuli smo inicijativu za obnovu tog mesta. Na  premijeri na otvorenom okupilo se oko 1.000 ljudi, verujte mi, prisustvovao sam  mnogim festivalima, a u Ravnom Selu sam se tada osećao kao  na Kanskom frestivalu, i još lepše. To je ta atmosfera i taj duh. Nakon toga ideja i namera o obnovi su se proširile na organizaciju prvog filmskog festival”,  rekao je Ristovski i napomenuo je njegova porodica uključena volonterski u celu organizaciju.

Podršku organizaciji ovog festival dali su Ministarsvo kulture, Pokrajinski sekretarijat, kao i opština Vrbas. “Sa zadovoljstvom ćemo pružiti maksimalnu podršku ovom festivalu i uključiti se u organizaciju. Opština Vrbas godišnje finansira preko 100 kulturnih manifestacija, i veliki značaj pridaje kulturi. Ovaj festival sigurno će postati tredicionalan i doprineće razvoju Ravnog  Sela, kao i cele opštine”, rekao je Glušac.

Zadovoljstvo zbog održavnja filmskog festivala nije krio ni sekretar MZ Ravno Selo. “Učinićemo sve  da budemo dobri domaćini. Ovim festivalom naše malo mesto biće obeleženo na mapi značajnih kulturnih zbivanja, ne samo u pokrajini i republici, već u širem region”, istakao je Lazović.

Kakos u istakli organizatori, cilj ovog festivala je oživljavanje filmskih dela i misli o filmu na ovom mestu čiji stanovnici žude za jednom ovakvom manifestacijom. Osim toga,  cilj je i edukacija i motivacija omladine da se u budućnosti bavi kinematografijom tako što će se obogatiti njeno gledalačko iskustvo i pomoći umetnički razvoj. Filmski festival u Ravnom Selu će od 24. do 26. juna, okupiti mnogobrojne poznate i ostvarene umetnike. U programu će, između ostalih, učestvovati Mirjana Karanović, Rade Šerbedžija, Olivera Katarina, Tanja Banjanin i Garavi sokak.