VIS Similorsi – Zlatni momci vrbaskog rokenrola šezdesetih godina prošlog veka (VIDEO)

Vrbas je grad u kojem je davne 1962. godine počeo da se svira rokenrol, kada je i osnivan VIS „Crni biseri“, koji kasnije menja naziv u VIS „Similorsi“. U okviru obeležavanja 55 godina od postojanja rokenrola, tokom maja u Muzeju je bila otovrena izložba fotografija svih koji su obeležili rokenrol scenu u Vrbasu u tom periodu. Upravo je to bila prilika da se Simililorsi opet okupe.

Mnoge generacije Vrbašana pamte da je Vrbas šezdesetih godina prošlog veka bio prestonica rokenrola. Vrbaski rokeri su pet godina na svim tada održanim gitarijadama, okupljali i do 15.000 gledalaca. U gradu su uvek unapred bile rasprodata “Čajanke” i igranke u bivšoj sali Doma omladine. Gosti njihovog programa bili su Tomi Sovilj, Minimaks, Dijego Varagić, Đorđe Marjanović, Ivanka Pavlović, Minja Subota, baletske, plesne grupe kao i glumci Srpskog narodnog pozorišta.

Vrbaski Vokalno instrumentalni sastav “Crni biseri” osnovan je 1962. godine, a činili su ga tadašnji gimnazijalci. Naziv im je ubrzo preuzela jedna beogratska grupa, nakon čega je grupa dobila ime “Similorsi”. Čajanke su se tada održavale od 15 do 19 časova, uz ulaznicu se služio čaj, a slušao se rokenrol. Jedan od osnivača i član sastava od prvog dana je dr Svetolik Avramov, koji je još uvek aktivan i u okviru lekarskog udružena ima tamburaški orkestar. On se rado seća gimnazijskih dana.

“Bilo je to divno vreme, bili smo mladi i puni entuzijazma. Noću smo pomno slušali radio Luksemburg i učili pesme. Bili smo aktuelni, sve što se moglo čuti na radiju u vrlo kratkom roku mi smo naučili da sviramo”, priča Avramov.

Svi članovi Similorsa se sa nostagijom sećaju tih vremena.

“Imali smo svoj stil, bili smo uniformisani, a sa nama su nastupale plesačice. Bili smo omiljeni u gradu, ali ne baš i kod svih profesora. Idejni tvorac ‘Crnih bisera’ bio je profesor Rot, koji je nas, ne samo kao pedagog, već vrstan čovek, zaustavljao koliko je trebalo i usmeravao”, rekao je Miroslav Mile Stankov vokalni solista.

Nedavno je deo ekipe “Similors” prisustvovao svečanom otvaranju izložbe povodom 55 godina postojanja rokenrola u Vrbasu, a poslednji put su se okupili i zasvirali zajedno, skoro u punom sastavu, pre osam godina. Prvobitni sastav 1962. godine činili su Svetolik Avramov – solo gitara, Dragan Stojanović – ritam gitara, Špiro Krivokapić – bas gitara, Bora Gregorović – bubnjevi, Viktor Rot – saksofon, i Miroslav Stankov – vokalni solista. Nešto kasnije u Similorsima su svirali i Laza Sirički, Sreten Ćeranić, Neđo Mandić i Ivica Kašin. U Gimnaziji su se okupili svi, osim Bobana Jovovića, koji živi i radi u Rusiji, u maju 2009. godine kada je Gimnazija u Vrbasu obeležavala jubilej dva veka postojanja. Bila je to jednočasovna svirka Similorsa posle 40 godina.