Folklorni ansambli iz opštine nastupili sinoć pred Vrbašanima

Sinoć je u Vrbasu završena manifestacija nazvana „Mini kulturno leto“. Okončana je koncertom folklornih ansambala iz vrbaske opštine – ansambla Kulturnog centra Vrbas, KUD-a Bačko Dobro Polje, KUD-a „Sava Vukosavljev“ iz Zmajeva i „Zavičajno vrelo“ iz Kucure. Specijalni gosti bili su članovi ansambla „Veliko kolo“ iz Novog Sada. Sa desetak koreografija predstavljeni su bogatstvo i tradicija Vojvodine i Srbije, uz približno 250 igrača i nekoliko pevačkih grupa. Folklorinim amaterima iz Vrbasa bila je to još jedna proba pred skori nastup u Španiji.

„Folklorni ansambl KC Vrbasa odlazi krajem meseca na festival folklora koji se održava u Španiji, nedaleko od Bearselone. Nadamo se da ćemo se 12. jula vratiti sa pozitivnim vestima, a svakako će to biti pozitivna iskustva. Naš ansambl već je učestvovao na međunarodnim festivalima ovog tipa, a posledniji veliki uspeh postigli smo 2015. godine na festivalu u turskom Izmiru, kada smo osvojili gran-pri tog festivala“, rekao je Ljubomir Vujičin, rukovodilac Muzičko-folklorne redakcije KC Vrbas.

Kako navodi Vujičin, predstaviće se sa igrama sa Juga Srbije, igrama sa Kosova, a pevačka grupa predstaviće vojvođanske tradicije. Nakon pauze u avgustu, folkoloraši će se ponovo okupiti u septembru, i početi pripreme za Festival folkornih tradicija Vojvodine koji se već više godina održava u našem gradu. Od 20. do 23. septembra okupiće 200 grupa ili oko 2000 izvođača.