Vespe prodefilovale Vrbasom (FOTO)

Nesvakidašnjem skupu i defileu gradskim saobraćajnicama svedočili su tokom nedeljnog podneva malobrojni Vrbašani koji spas od vreline nisu potražili u domovima ili na kupalištima. Ovaj moto skup bio je netipičan i po tome što su, umesto uobičajenih bajkera na motociklima velike snage, gradom defilovale vespe. Posetioci grada bili su članovi Vespa kluba Srbija, saveza koji okuplja više klubova iz nekoliko gradova. Ove dvotočkaše, idealne za laganu gradsku vožnju, projektovali su u Italiji 1946. godine u fabrici „Pjađo“, a vespa u prevodu sa italijanskog znači osa i ime je dobila po specifičnom zujanju koje proizvodi. Decenijama su dominirale među motorima, a i danas plene svojom gracioznošću.

„Vespe su se u Beogradu pojavile polovinom pedesetih godina prošlog veka i vrlo brzo osvojile tadašnju omladinu. Važnu ulogu u istoriji ovog vozila kod nas odigrao je Zoran Luburić Lubura, koji je nazivan „Paganijnijem za vespe“ i koji je bio jedan od najpredanijih njihovih servisera. Vesparoši su se obično okupljali oko Francuske čitaonice u Knez Mihajlovoj ulici, a glavni cilj bilo je privlačenje devojaka. Vreme romantike nije i neće proći, ali su se sada neke okolnosti promenile i duvaju neki novi vetrovi. Ljubav prema vespama je ipak ostala i mi smo osnovali klub u Beogradu i registrovali ga 2002. godine, a od 2009. osnovali smo Savez vespa klubova Srbije“, objašnjava Slobodan Tomić, predsednik Saveza.

U Beogradu, a u staranju ovog kluba, postoji i Muzej vespi  koji poseduje blizu 40 modela vespi od 1948. godine ka novijim izdanjima.  U Vrbasu je takođe nekoliko ljubitelja ovog dvotočkaša, a među njima prednjači Goran Koprivica, član Vespa kluba iz Novog Sada i domaćin današnjeg skupa.

„Nekoliko nas iz Novog Sada, Bečeja i Vrbasa pripadamo klubu u Novom Sadu i sarađujemo sa Vespa klubom Srbije. Prošle nedelje smo, recimo, bili u Valjevu. Nadamo se da će se ovakvi i slični skupovi i druženja nastaviti sa sve više ljubitelja vespi. Verujem da je ovo dobro i za Vrbas. Da se vidi nešto novo, a ujedno je to i povratak u neka vremena za kojima smo pomalo nostalgični“, objasnio je Koprivica.

Nakon kraćeg zadržavanja u centru grada, vesparoši su se uputili ka Centru za fizičku kulturu, a odatle će opet nastaviti ka svojim gradovima na vespama koje, kako nam poručuju, i dalje odišu romantikom, emocijama i šmekom, jer iako se sve oko nas promenilo, vespe i vesparoši ostali su, kažu, isti.