Koncert na talasima ljubavi i prijateljstva – Ruski umetnici u Vrbasu

Koncert ruskih umetnika iz grada Кostrome, u organizaciji opštine Vrbas, Kulturnog centra Vrbas i Udruženja srpsko-ruskog prijateljstva „Rod“, bio je prilika da se u Vrbasu predstve kreativni ansambli koji su na proputovanju Srbijom pod nazivom „Na talasima ljubavi i prijateljstva“. U skladu sa ovim nazivom,  trupa sastavljena od entuzijasta, u najvećoj meri amaterskih umetnika, ali i ozbiljnih muzičkih i folklornih pedagoga, izvela je jednočasovni program na gradskom trgu, izvodedići tradicionalne, etno i moderne pesme iz Rusije, kao i nekoliko poznatih srpskih pesama. 

„Nama je bitno da smo s vama i da tako pokažemo naše zajedništvo sa vašim ljudima i narodom koji nas uvek lepo i toplo prihvata. To je jedino što nas motiviše na ove turneje i nastupe, a primarno nam je druženje sa našim srpskim prijateljima i želja da našu sreću i oduševljenje tim druženjem iznesemo kroz radost pesme i igre“, poručila je Tatjana Asafova, organizator turneja kostromskih umetnika po Srbiji.

Asafova je pre nastupa uručila zahvalnice zaslužnima za održavanje koncerta, a predsedniku opštine Vrbas, Milanu Glušcu, uručila je i pravoslavnu ikonu Majke Božije da, kako je kazala, bude na dobrobit svih stanovnika Vrbasa.

„Vekovima smo se jedni za druge molili istom Bogu, čitali istim pismom i osećali bliskost i povezanost među našim narodima. Niste prvi put u Vrbasu, sigurno ne i poslednji, a naše veze u budućnosti mogu se samo umnožavati i rasti. Imamo ozbiljne planove u vidu saradnje sa vašim gradom na svim poljima, od privrede, preko kulture, sporta i ekologije“, rekao je Glušac.

Prisutne su pozdravili i Aleksandar Semakin, predsednik Izvršnog odbora Udruženja „Rod“, kao i Danijela Ilić, članica Opštinskog veća, koja je pozvala prisutne da doniraju priloge za završetak Dnevnog boravka za decu sa smetnjama u razvoju i upoznala ih sa aktivnostima koje se organizuju ne bi li se taj objekat priveo svojoj nameni u što skorije vreme.

Umetnički ansambl „Venac“, studio „Slovo“ i drugi umetnici iz Kostrome nastaviće svoju turneju po Srbiji koncertima u Bačkoj Palanci, Beogradu, Temerinu, a poslednji koncert održaće u Feketiću petog jula. Opština Vrbas namerava da sa administracijom grada Kostrome zaključi sporazum o saradnji i uspostavljanju pobratimskih veza, a dogovori oko toga su u završnoj fazi.