Vrbas je njegova nedovršena priča – Vladimir Uvalin, hroničar grada

Ljubav prema istorjiografiji i prikupljanju važnih dokumenta, potiču od prikupljanja važnih porodičnih papira i rešenja, koja su govorila o vremenu kolonizacije posle Drugog svetskog rata i tako je počelo, kaže Uvalin. Pisani tragovi i dokumenta i događaji koji se brzo smenjuju, opredelili su ga u nameri da sačuva i zabeleži, da se na zaboravi, sve ono što je bilo važno za život, za stanovnike jednog grada. Pre nego što je objavio prvu knjigu, “Letopis Osnovne škole u Vrbasu od 1944 – 1951”, konsultovao se sa mr istorije Pavlom Orbovićem o tome da napravi monografiju o jedinstvenoj, četvorogodišnjoj osnovnoj školi i mlađem odeljenju Gimnazije iz kojih su u septembru 1951. godine formirane tri osmoletke u Vrbasu, “P. P. Njegoš”, ”S. Miletić” i “Kinjiži Pal”, iz koje kasnije nastaje OŠ “Bratstvo jedinstvo”.

Vladimir Uvalin 2011. godine objavljuje tu knjigu, kao i sve druge u izdanju Biblioteke “Danilo Kiš”. Onda je sve krenulo dalje, za Vladimira Uvalina, to je bio tek početak. Pored svih nedaća, nedostataka sredstava i drugih problema, nastavlja dalje. Usledile su dve pune godine iscrpnog rada, odlazaka u Sombor i traženja validnih papira za drugu temu i drugu knjigu, koja je, smatra Uvalin, veoma važna za istorijografiju grada i neposrednog okruženja. Nastaje knjiga o začecima privrede opštine u posleratnom periodu “Privreda Vrbasa 1945 – 1951”, koja je objavljena oktobra 2013. godine. Osim somborske Arhive, Uvalin je koristio kao građu za knjigu i dokumenta istorisjkog Arhiva grada Novog Sada, Arhiva Vojvodine, Arhiva Jugoslavije.

“Možda mi je najviše vremena i rada oduzela ova knjiga, ali mislim da je ona veoma važna za našu istorijografiju. Svaki dokument koji sam koristio i objavio u knjizi, napisao sam fus note o tome gde je svaki pronađen, tako da stopostotno stojim iza svakog podatka koji sam objavio, ne samo u ovoj, nego iza svakog podatka u svih šest knjiga, koje sam objavio”, kaže Uvalin.

Osamdeset posto svih tih podataka već postoji, publikovani, priča Uvalin, ali stvar je u tome da se za njima traga, treba ih sortirati, povezati i naravno objaviti, a to znači stalno istraživanje arhiva i arhivarskog materijala. U međuvremenu je objavio još tri knjige : “Srednja Poljoprivredna škola u Vrbasu, 1945 – 1951”, 2014. godine i 2015. objavljena je knjiga “Pionirska organizacija Vrbasa 1945 – 1951” i “Prva Osmoletka – osnovna škola P. P. Njegoš 1951 -2016”, objavljena 2016. godine. Poslednja monografija koja je promovisana ovih dana, napisana je o Muzičkoj školi u Vrbasu, kaže da mu je materijal za ovu knjigu bio nadohvat ruke u OŠ ”Njegoš” u kojoj je zaposlen i u kojoj je svojevremeno bila Muzička škola.

“Moj moto jeste -Vrbas je moja, nedovršena priča – ja ću i dalje tragati po arhivama, jer ja kad nađem neki dokument, ja sam srećan kao malo dete”, kaže Uvalin.