Kamp „Podržimo porodicu“ po treći put na Gučevu

Gučevo je i ovog leta ugostilo kamp „Podržimo porodicu – Gučevo 2017“ koji je podrazumevao besplatan boravak za decu sa poteškoćama u razvoju i za po jednog roditelja. Da je ovoga puta bilo još sadržajnije nego prethodnog, zahvaljujući nizu osmišljenih programa za decu sa smetnjama, potvrđuju u Udruženju građana „Multiart“, koje sve svoje aktivnosti usmerava u podršku i pomoć ovoj deci.

Kamp je realizovan uz podršku opštine Vrbas putem konkursa za udruženja građana, i putem konkursa Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova. Program su finansijski podržali i radnički Sindikat Sloga, OZZ ‘Vrba’ Vrbas. Podršku u gorivu su dali ‘Ekstra auto’ Vrbas i ‘Petrol’ d.o.o, dok su kompanija ‘Ariva’ iz Beograda i Udruženje pčelara Vrbas pomogli u opremi i materijalu.

“Svima se od srca zahvaljujemo, kako zbog podrške i pomoći, tako i zbog razumevanja našeg programa koji daje već treću godinu za redom izuzetne rezultate. Ceo program je osmišljen u okviru našeg Udruženja, ali su smernice davali najpozvaniji ljudi u našoj državi iz ove oblasti. Najljubazniji prijem po običaju smo imali u manastiru Tronoša, te se zahvaljujemo svešteniku Borku Petroviću. Zahvaljujemo se i Rotari klubu Loznica na prigodnoj poseti i ponudi za saradnju, kao i vlasnicima Mikijeve igraonice iz Loznice na spektaklu koji su deci priredili Maša i Medved. Sa značajnim iskustvom i pojačanjima iz Novog Sada i Beograda, ‘Multiart’ je izrastao u organizaciju koja je spremna da izađe iz lokalnih okvira“, ocenio je Boris Bijelović, koordinator programa, istakavši da su prve ponude za međunarodnu saradnju već stigle iz Republike Hrvatske.

Ovogodišnji kamp obeležili su izleti na Drini, jahanje, poseta manastiru Tronoša, motoričke vežbe u prirodi, aktivnosti na bazenima i igraonicama u Loznici, psihološke radionice za roditelje i art terapija – škola slikanja u organizaciji akademske slikarke iz Pirota Maje Stojanović, koja poslednje četiri godine u Novom Sadu beleži izuzetne rezultate u radu sa decom i mladima sa autizmom.

„Ovakav način rada je najbolji vid inkluzije. Deca imaju popunjen program, pruža im se puno sadržaja nakon čega su veoma zadovoljna. U takvim okolnostima je sa njima moguće kvalitetno raditi. Naša grupa je mešovita, ali gotovo polovinu čine deca sa autizmom i autističnim spektrom poremećaja i ona zahtevaju veoma specifične pristupe i načine rada“, ocenila je prof. Suzana Mitrović.

Na kampu je, po treći put, bila aktivna i defektolog Mirjana Jovanović iz Beograda, koja smatra da je primetan kontinuiran napredak i kod dece i kod roditelja, a što je takođe bitno, jer društvo često zaboravlja na podršku roditeljima.

“Nisam videla do sada da neko udruženje iz tako male sredine razvija ovako ozbiljne programe, zato i učestvujem u svemu kao volonter i trudim se da dam svoj skromni doprinos. Udruženje ‘Multiart’ je ovim programom pogodilo srž problema, ali je neophodno da ova grupa entuzijasta nastavi sa kontinuiranim radom“, istakla je Mirjana Jovanović.