„Pritisak“ u Likovnoj galeriji KC Vrbas

„Pritisak“ je naziv izložbe koja je sinoć otvorena u Galeriji Kuturnog centra Vrbas. Ovaj kratak i sažet naziv najednostavnije govori o temi slika i skulptura koje su sinoć prezentovali mladi umetnici Toni Kovačić i Sanja Jo iz Sremske Mitrovice.

O vrsti pritiska savremenog društva kroz teror medija govore slike Tonija Kovačića, koje proručuju da je medijski sadržaj posato  primaran način komunikacije u današnjem vremenu, koristeći snažno slikarski medij, ovaj mladi umetnik  potencira značaj slikarstva. Kod Sonje Jo taj pritisak se oblikuje u raznim oblicima skulptura, različitih geometrijskih oblika, koje umetnica radi u terkoti i bronzi. Skulpture malih formata  oblikuje u celine i različite forme. Svakako ineteresantna izložba, koju je otvorila galeristkinja dr Silvia Jelačić, pojašnjavajući da se umetnici bave pritiscima savremenog društva na način oslobađanja u kojem nastaju ova interesntna umetnička dela, koja su u i jednom i drugom umetniku i prve samostalne izložbe.

Sonja Jo je diplomirala vajarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, dok je Toni Kovačić diplomirao na Fakultetu za likovnu umetnost i dizajn u Ljubljani. Iza oboje mladih  umetnika, rođenih početkom devedestih godina, stoje učešća na grupnim izložbama.