Opština Vrbas pobratimila se sa ruskim gradom Kostroma

Današnjim potpisivanjem ugovora između gradonačelnika Kostrome, Jurija Žurina, i predsednika opštine Vrbas, Milana Glušca, ove dve lokalne samouprave stupile su u pobratimske odnose. Ugovor je svečano  potpisan u Kostromi, za Dan grada, a rezultat je višemesečnih pregovora i višegodišnje saradnje koje su se između dve sredine održavale i razvijale. Ovim je Vrbas postao prvi grad u Srbiji sa kojim ruska Kostroma, centar istoimene oblasti, ima ovakve odnose, a predstavnici dveju administracija nisu skrivali zadovoljstvo novim korakom u razvoju odnosa. Sporazum otvara mogućnosti povezivanja u oblastima od obrazovanja i kulture, preko sporta, turizma i zaštite životne sredine, do saradnje u oblastima privrede i lokalne politike.

„Veoma me raduje što ovaj sporazum zaključujemo na dan našeg grada koji ima za nas duboki istorijski značaj, jer upravo obeležavamo 865 godina postojanja grada, kao i za Dan proglašenja Kostromske oblasti, pa sam ubeđen da će simbolika datuma potpisivanja Sporazuma, uneti snagu i dati život ovom dokumentu na mnogo godina“, kazao je Jurij Valjerevič Žurin, gradonačelnik Kostrome.

Predstavnici opštine Vrbas obavili su i odvojene razgovore sa gradonačelnikom Kostrome i njegovim saradnicima, obišli su lokalnu administraciju, a tokom boravka u Rusiji prisustvovaće kao specijalni gosti svečanostima koje se priređuju za Dan grada, te posetiti i nekoliko privrednih subjekata u Kostromi.

„Današnji susret je najbolji pokazatelj velike zainteresovanosti za razvoj međusobne ekonomske i drugih oblika saradnje. Uveren sam da je naša poseta početak jedne izuzetne saradnje, kao dela velike povezanosti, poštovanja i prijateljstva između našeg i bratskog ruskog naroda. Zadovoljstvo mi je što smo nakon prvog pisma, koje smo uputili preko gospođe Asafove, koja je zajedno sa umetničkim kolektivom boravila u našem gradu, nastavili saradnju na zajedničku inicijativu i danas smo ovde kako bi i zvanično učvrstili naše odnose. Takođe, želim da pozdravim predstavnike svih organizacija grada Kostrome kao i predstavnike Udruženja srpsko-ruskog prijateljstva iz Vrbasa, koji su od početka uključeni u ovu saradnju i zbližavanje našeg i ruskog  naroda“, kazao je nakon potpisivanja sporazuma Milan Glušac.

Delegaciju opštine Vrbas u Kostromi, koju predvodi predsednik opštine Milan Glušac, čine i Marijan Mijanović, član Opštinskog veća za oblast privrede i investicija, Bojan Periz, član Opštinskog veća za oblast kulture i Predrag Rojević, savetnik predsednika opštine. Prisutni su i predstavnici Udruženja srpsko-ruskog prijateljstva „Rod“ iz Vrbasa.