Juče svečani prijemi za prvake, danas prvi dan nove školske godine

U devet osnovnih škola vrbaske opštine održani su juče prijemi za novu generaciju đaka prvaka. Оvdašnje osnovne škole pohađa od jutros 407 prvaka. Više od polovine, tačnije 258, je u samom Vrbasu. Slede Kucura sa 40 dece, Zmajevo sa 33, Savino Selo sa 31, Bačko Dobro Polje sa 23, i Ravno Selo sa 22 prvaka.

Mada je pad broja učenika iz godine u godinu osetan, razloga da sedmogodišnjaci i sedmogodišnjakinje budu ponosni na svoj polazak u školu svakako je bilo. Škole su nove učenike dočekale svečanim priredbama koje su im, uz pomoć učitelja i nastavnika, priredili đaci iz starijih razreda. Ove priredbe tradicionalno okupe veliki broj roditelja, baka i deka, braće i sestara.

Za prvake i sve osnovce, osim malih maturanata, u AP Vojvodina, školska 2017/18. godina ostvariće se u 36 nastavnih nedelja, ili 180 nastavnih dana, odnosno, završava se 12. juna 2018. kada počinje letnji raspust. Međutim, iz Unije sindikata prosvetnih radnika saopštili su da će prvog školskog dana blizu 30.000 prosvetnih radnika, u oko 750 škola u Srbiji, stupiti u jednodnevni štrajk sa časovima skraćenim na 30 minuta, a o daljim koracima izjasniće se u ponedeljak, 4. septembra.