Počeli Panonski vašar i Festival folklornih tradicija Vojvodine (FOTO)

Vrbas je od sinoć domaćin 39. Festivala folkolornih tradicija Vojvodine čiji se programi odvijaju u kompleksu CFK „Drago Jovović“. Danas i sutra na platou ispred Centra održava se prezentacija nacionalne kulture i kuhinje, a domaćini su udruženja koja predstavljaju crnogorsku zajednicu.

Panonski vašar u Vrbasu, 39. smotru folklornih tradicija Vojvodine sinoć je svečano otvorio Milan Glušac, predsednik opštine Vrbas, proglašavajući je najlepšom manifestacijom opštine koja neguje kulturu i nacionalnu tradiciju. Mnogobrojnu publiku i goste pozdravio je Rihard Hengl, direktor Kulturnog centra Vrbas uručujući  zahvalnicu Jovanu Kovačeviću ispred CFK „Drago Jovović“ za izvanrednu organizaciju smotri folklora kojoj je grad Vrbas deveti put za redom domaćin. Hengl je uručio i nagradu KC Vrbas „Branisalv Bari Milošević“ za izuzetno stvaralaštvo i afirmaciju folklornog i dramskog amaterizma, a pripala je Stevu Kozini kulturnom radniku koji je afirmisao dramsko i folklorno stvaralaštvo za četrdeset godina svog rada. Nagradu je primila njegova ćerka Jelena Kozina. Govorio je i Savo Mučibabić sekretar Saveza umetničkog stvaralaštva amatera Vojvodine, ne štedeći komplimente na račun kulturne ustanove Vrbasa, njegovog folklora, CFK „Drago Jovović“, ali komplimente je uputio i vrbaskoj publici.

Kao gost ovogodišnjeg Panonskog Vašara, veče je otvorio igrama iz Crne Gore Folklorni ansambal  „Danilovgrad“ iz Danilovgrada, sa koreografijom Žarka Đurovića „Crna Gora“, a potom su nastupili domaćini Folklorni ansambl Kulturnog centra Vrbas, sa igrama iz Pčinje u koreografiji Ljubomira Vujčina, koji su svojom igrom „zapalili“ publiku.U toku jučerašnjeg popodneva nastupili su i folklorni dečiji ansambli iz Vojvodine, predstavljena je crnogorska nacionalna manjina svojim običajima kuturom i tradicionalnom kuhinjom. U naredna dva dana predstaviće se  1700 učesnika iz 98 udruženja kulturno umetničkih društava Vojvodine.

Večeras od 17 časova počeće predstavljanje 30 folklornih ansambala odnosno grupa koje okupljaju odrasle, a razne zanimljivosti dostupne su posetiocima tokom celog dana. Pokrovitelji manifestacije su opština Vrbas i Pokrajinski sekretarijat za kulturu Vojvodine, a organizator Folkolorni ansambl Kulturnog centra Vrbasa, zajedno sa Zavodom za kulturu Vojvodine.