Tribina Društva invalida Vrbasa – Za veći socijalni aktivizam

Tribina koju je u četvrtak organizovalo Društvo invalida Vrbasa, druga je po redu, a sa planom da njihovo održavanje postane redovno, kako bi se skrenula pažnja javnosti na probleme ove grupe naših sugrađana.

“Pokušavamo da okupimo sva udruženja koja se bave socijalnim pitanjima, iznesemo ih na jednom mestu i zajedno nastupimo pred onima koji treba da daju odgovore i rešenja za njih. Naši problemi su nepristupačnost objektima, samim tim javlja se slab aktivizam osoba sa invaliditetom i otežana nam je komunikacija, zatim potrebno je obezbediti uslove za aktivnije bavljenje sportom, pomoći invalidima pri zapošljavanju i slično. Za nešto više od godinu dana koliko je naše društvo aktivno, uspostavili smo dobru saradnju sa lokalnom samoupravom, ali nam je za početak za bolji rad potrebna jedna prostorija u kojoj bi se okupljali. Znamo da problem nedostatka prostora ne muči samo nas, ali je to prvi korak u rešavanju naše nepovoljne situacije“, naglasio je Dragan Janković, predsednik DIV-a.

Tribini je prisustvovao i Marjan Mijanović, član Opštinskog veća, koji je najavio nastavak radova na obaranju ivičnjaka i druge projekte lokalne samouprave, poput osposobljavanja pristupne rampe u zgradi Opštinske uprave. Slavoljub Кolašinac iz NVO „Radgost“ predstavio je projekat rekonstrukcije objekta bivšeg Auto-moto društva, u kojem bi trebalo da se smeste sva udruženja ove vrste. Prostor sa desetak kancelarija i velikom salom za sastanke bi sva udruženja koristila zajedno, a vredan je oko 70.000 evra. U potpunosti je pripremljen i dobio je podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.