Sastao se Organizacioni odbor Književne nagrade „Sirmai Karolj“

Organizacioni odbor ugledne Književne nagrade „Sirmai Karolj“ održao je danas sednicu u Vrbasu povodom pripremanja manifestacije i proglašenja nosioca tradicionalne nagrade „Sirmai Karolj“ u ovoj godini.

Prvo je delegacija u sastavu predstavnika lokalne samouprave Vrbas i Kulturnog centra Temerin u znak sećanja položila vence na grob ovog  književnika. Potom je održana sednica Organizacionog odbora manifestacije  kada su saopštena imena ovogodišnjih članova žirija, a to su poznata imena od pera, Đeze Bordaš, Dragan Stanić, Miroslav Aleksić, Zoran Đerić i Franjo Petrinović.

“Čekamo da prođe Sajam knjiga u Beogradu, da vidimo književnu produkciju, pa će onda zasedati  žiri koji će doneti odluku o imenu  ovogodišnjeg  književnika, koji će poneti nagradu“, rekao je Đeze Bordaš,predsednik Organizacionog odbora.

Odluka će biti doneta u prvoj polovini decembra i ovoga puta dodela nagrade će biti organizovana u Temerinu. Kulturni centar Temerina će tom prilikom organizovati i izložbu Mirjane Stojanović- Maurič, kostimografa novosadskog SNP. Inače, u znak  sećanja na književnog stvaraoca  Sirmai Karolja, koji je živeo i stvarao u Temerinu i Vrbasu, nekadašnje Kulturno prosvetne zajednice ova dva grada su ustanovile Memorijal i književnu nagradu pod njegovim imenom 1975. godine. Sirmai Karolj je rođen 1890. godine u Temerinu, a od 1923. godine je živeo u Vrbasu gde je i sahranjen 1972. godine. Gimnaziju je završio u Novom Sadu, studije u Pešti, a doktorske studije u Budimpešti. Objavio je više od deset knjiga novela i jedan roman, a u periodu od 1933. do 1941. godine uređivao i izdavao časopis „Kalanđa“. Najpoznatije novele ovog književnika su „Mećava“, „Lutajući vozovi“ i „Mostovi u noći“.Memorijal se održava naizmenično u Temerinu i Vrbasu svake dve godine, dok se književna nagrada dodeljuje svake godine za novele i pripovetke štampane na mađarskom, odnosno srpskom jeziku.