Reč kao osnova prosvetljenja – Veče Milana Nikolića Izana

Književni stvaralac Milan Nikolić Izano predstavio je u čitaonici Narodne biblioteke „Danilo Kiš“ svoje dugogodišnje stvaralaštvo. Predavanje je održano na temu „Duhovnost i erotika“, a povod je bila poslednja knjiga iz pera ovog autora pod nazivom „Žig vrelih usana“. 

Govoreći o sebi, Izano se najpre  vratio u vreme svog dvodecenijskog života na Kritu, gde je vodio uspešan biznis, sve do trenutka kada se nešto u njemu promenilo i kada je, posle jedne posete Svetoj Gori, dobio odgovor da „samo treba da ide svojim putem“ i spoznao taj put u književnosti.

„Mi se zapravo i ne zapitamo kuda idemo, ni da li postoji nešto veće od onoga što znamo i vidimo. A ono što i nauka u poslednje vreme dokazuje je da svest stvara realnost, a nikako da realnost stvara svest. Zato su moje knjige posvećene tihovanju ili, kako se to danas moderno kaže, meditaciji“, objasnio je Nikolić.

Tokom predavanja je posebno naglasio da se njegovo tihovanje bazira na moći srpskog jezika. Već sama naša azbuka sadrži, prema Izanovom tumačenju, dve rečenice – u prvoj se Bog obraća ljudima, a u drugoj ljudi Bogu, pa je azbuka zapravo molitva, a reči su osnova prosvetljenja.  Stoga su i knjige koje piše kodirane i obiluju numerologijom, matematikom, fizikom, astronomijom, kao i astrologijom i  srpskom mitologijom.