Približavanje sindikata mladima

Članovi Sekcije mladih Saveza samostalnih sindikata Vojvodine održali su u Vrbasu predavanje o istoriji sindikalizma, radnim pravima i važnosti sindikalog organizovanja učenicima SSŠ „4. juli“. Oni su srednjoškolce, kao buduće zaposlene, upoznali sa potencijalnim poteškoćama koje ih mogu zadesiti tokom radnog odnosa i preventivom koju predstavlja članstvo u sindikatu i radnička solidarnost. Podsetili su ih na bitne datume u osvajanju radničkih sloboda, poput 1. maja ili 8. marta, a odgovarali su i na pitanja koja su im učenici postavljali.

„Objašnjavali smo im zbog čega je dobro da budu deo sindikalne organizacije, povezali smo to sa radom Učeničkog parlamenta, Školskog odbora, Saveta roditelja i drugih tela o čijem delovanju oni nešto znaju. Spomenuli smo im i aktivnosti Sekcije mladih, kako bismo im pokazali da je važno da se povežu u našu ili slične organizacije čim stupe u radni odnos, ali i da osim što promovišemo radnička prava, priređujemo i druge sadržaje i aktivnosti za mlade, te da sindikat nije organizacije koja okuplja samo sredovečne i starije ljude i verujemo da smo postigli dobru interakciju s njima“, saopštili su iz Sekcije mladih SSSV.

Učenicima su podelili blokčiće i druge promotivne materijale, a predavači su bili mladi iz Bačke Topole, Bečeja i Vrbasa. Njihovo predavanje deo je šireg programa propagiranja sindikalnog aktivizma među mladima koje se sprovodi širom Vojvodine kroz edukativne, sportske, kulturne i slične sadržaje.