Nova tehnologija u prevenciji leda na putevima

“Nove tehnologije u prevenciji pojave leda na putevima i pešačkim zonama”, bila je tema danas održanog predavanja u organizaciji Društva inženjera i tehničara Vrbasa. Na predavanju koje je održala Sanja Dragaš iz kompanije “Aquastatin”, bilo je reči o inovacijama u prevenciji pojave leda na putevima i pešačkim zonama, sa posebnim osvrtom na površine kao što su behaton ploče i štampani beton, koje ne trpe agresivna sredstva poput industrijske soli. Predstavljen je i način aplikacije pomenutih sredstava, kao i uticaj nove tehnologije na finasijske uštede.

“U našoj zemlji se još uvek koristi industrijska so koja je izuzetno štetna, kako po puteve i materijale od kojih su napravljena, tako i za biljke i sve poljoprivredne kulture. Naše sredstvo je potpuno bezbedno, nije agresivno, ne uništava podlogu, a sa ekonomske strane značajno je jer dejstvo traje od četiri do sedam dana. Postižu se značajne uštede što se tiče, ljudstva i kanalizacije, a sa druge strane površina je čista, nema leda i sprečavaju se nesreće”, rekla je Sanja Dragaš koja je razvila i proizvela novu tehnologiju.

Današnje predavanje bilo je prvo u jesenjem semestru, a iz Društva inženjera i tehničara Vrbasa najavljuju da će do kraja godine biti još nekoliko predavanja na razne teme.