Predavanje u Gimnaziji – Prevencija karcinoma organa za varenje

U Gimnaziji „Žarko Zrenjanin“ održano je predavanje na temu “Prevencija karcinoma organa za varenje”. Predavanja su održali prof. dr Milan Breberina, hirurg – onkolog, kao i prof. dr Mladen Prvulović, predsednik Saveza društava Vojvodine za borbu protiv raka.

Prema rečima prog. Dr Pravulovića, u okviru edukacije najčešće ovaj tim posećuje srednje škole jer se radi o generacijama koje se tek formiraju, koje prihvataju zdrave stilove života, a cilj je da se karcinom svedemo na najmanju moguću meru.

“Karcinom je moderna bolest i futurolozi predviđaju da će biti sve učestaliji, čak i da će po učestalosti preteći i kardiovaskularne bolesti, kojih sada ima najviše. Zato je naš zadatak da što češće držimo predavanja, delimo brošure i upozoravamo kako se bolest javlja i kako se može sprečiti. Mnoge korisne i jednostavne procedure, kao što su fizička aktivnost i zdrava ishrana, veoma su važne za sprečavanje pojave bolesti, kao i preventivni pregledi koji omogućavaju da se promene otkriju na vreme i tako uspešno leče „, rekao je prof. dr Prvulović.

Ovo predavanje organizovalo je Udruženje građana “Atena”, kao jedna od organizacija koje su deo Saveza društava Vojvodine za borbu protiv raka, a stručnjacima Saveza društava Vojvodine za borbu protiv raka ovo je bio treći put da drže predavanja u Vrbasu. Prema rečima Tamare Miljanić, predsednice UG “Antena”, predavanja su organiizovana kako bi se mladi edukovali, jer upravo oni tek treba da usvoje zdrave stilove života. Sledeće predavanje biće održano u utorak, 28. novembra, u Srednjoj stručnoj školi “4. juli”.