Obuka za zaštitu dece od zlostavljanja i zanemarivanja

Obuka intersektorskog tima za zaštitu dece od zlostavljanja i zanemarivanja održana je danas, u Gimnaziji “Žarko Zrenjanin”. Gošća Gorjana Mirčić-Čaluković, zamenica javnog tužioca u Ministarstvu pravde, govorila je o “multisektorskom pristupu u zaštiti dece”, koji je posebno odbrađen u novom Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici.

„Imam nezvanična saznanja da se sprema obuka po pitanju primene Zakona za radnike Centara. Novim Zakonom centar koordinacije postaje zamenik javnog tužioca, a i sistem prijavljivanja nasilja je drugačiji u odnosu na ranije, pa se to sada prevashodno radi u policiji i tužilaštvu“, rekla je Mirčić-Čaluković.

Današnjem skupu prisustvovala je i Ivana Slavnić, savetnik u Ministarstvu pravde, koja je govorila o razlozima zbog kojih je bilo neophodno doneti Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, efektima koje je Zakon pokazao u praksi, kao i aktivnostima koje sprovodi Ministarstvo pravde i koje planira da sprovodi ubuduće u vezi sa ovom tematikom.

Prisutne je pozdravila Miljana Štulić, zamenica predsednika opštine Vrbas i tom prilikom podsetila da je cilj Zakona da se njime organizuje i uredi rad ustanova, radi efikasnijeg rada u sprečavanju nasilja u porodici. „Danas najviše pričamo o protokolu postupanja među institucijama, a svakako ova tema ne bi trebala da se završi, već bismo o njoj trebali mnogo češće govoriti“, istakla je Štulić.

Prema rečima organizatora Mirе Nedić, rukovodioca Odeljenja za društvene delatnosti u opštini Vrbas, stanje na lokalnom nivou ukazuje na potrebu edukacije članova intersekrtorskog tima angažovanog na primeni Zakona o sprečavanju nasilja u porodici. “Pre svega to se odnosi na izradu individualnog plana zaštite i podrške, kao i na obavezne prijave svih sumnji, što je preduslov za sprovođenje svih zakonskih odredbi. Opština Vrbas od 2015. godine ima ‘Sporazum o sradnji na loklanom nivou u situacijama nasilja u porodici’, koji su potpisale lokalne institucije, kao i formirano Koorddinaciono telo koje se bavi ovom temom, ali je potrebno uputiti sve članove u nove zakonske odredbe i precizirati sve zadatke, zbog čega je organizovana ova obuka”, rekla je Nedić i dodala da je Zakon o sprečavanju nasilja jedan od najkorisnijih Zakona.

Današnjoj obuci prisustvovali su predstavnici obrazovnih ustanova iz opštine, Doma zdravlja “Veljko Vlahović” i Opšte bolnice, Centra za socijalni rad, Policijske stanice, Opštinskog javnog tužilaštva, Osnovnog suda i Opštinske uprave.