Očuvanje jezika i pisma – Matija Bećković u Vrbasu

Pesnik i akademik Matija Bećković pred mnogobrojnom publikom besedio je sinoć  i kazivao svoje stihove u sali Bioskopa „Jugoslavija“ nadahnut temom tribine „Očuvanje jezika i pisma“. Bećković je, na predavanju koje je upriličila Pravoslavna crkvena opština Vrbas, posebno istakao da bi svaku reč našeg jezika, baš kao spomenik, trebalo staviti pod zaštitu države i tako je tretirati. Objašnjavajući da je nelogično da se i u 21. veku prepiremo kojim jezikom govorimo, podsetio je da su srpski jezik i pismo danas veoma ugroženi.

„Srpski jezik, ime i pismo zabranjivali su samo okupatori, i to u ratu, a sada ga u miru zabranjuju domaće vlasti“, dodao je Bećković sa posebnim osvrtom na aktuelnu situaciju u Crnoj Gori i položaj srpskog jezika u toj republici.

Uvaženog gosta najavio je vrbaski pesnik Borislav Gvozdenović, a Igor Brajković, predsednik crkvene opštine, uručio mu je ikonu Svetog Luke, Bećkovićeve krsne slave, rad umetnika Milosava Pavlovića. Tribini su, pored mnogobrojnih građana, prisustvovali i sveštenici vrbaskih i susednih parohija, kao i predsednik opštine Vrbas, Milan Glušac, s obzirom da je lokalna samouprava bila uključena u organizaciju.