Dostojanstveno obeležen Sveti Sava

Svečana Akademija u čast obeležavanja školske slave, prosvetitalja Svetog Save održana je sinoć u Bioskopu “Jugoslavija“. Domaćini ovogodišnje slave đaka i prosvetnih radnika, OŠ „Petar Petrović Njegoš“ potrudili su se da uz prigodan program dostojanstveno obeleže praznik. Svaki gost Akademije darovan je sa knjigom uz koju je stajala poruka:  „ – Knjiga je jedinstvena , prenosiva magija (Stiven King). –  Učinimo da ta magija traje i putuje sa ovog mesta dalje, kao što je ovamo stigla. Nakon uživanja u čitanju ove knjige koju Vam poklanjamo, učinite da svojom čarobnom svetlošću obasja nekog Vama dragog, jer darivanjem bogatimo svoje duše. – Knjiške vile OŠ ‘Petar Petorvić Njegoš’ „.

Svečani program izveli su učenici škole domaćina, koji su predstavili deo svog stvaralaštva. Među mnogobrojnim gostima bili su predstavnici crkvene zajednice opštine Vrbas, predsednik opštine sa saradnicima, direktori škola u opštini, prosvetni radnici, roditelji, učenici…

”Naša opština ima bogatu istoriju obrazovanja, od prvih oblika školskog rada koji se javlja u crkvama do gimnazije sa tradicijom bogatom dva veka, šegrtske škole, građanske škole, učiteljskom privatnom školom, zabavišta sa zabaviljama. Nakon Drugog svetskog rata razvili su se novi oblici srednjih i stručnih škola. Školske 1951-1952. godine formiraju se osmoletke. Danas se u našoj opštini obrazovno vaspitni rad realizuje u  10 osnovnih škola od kojih je jedna muzička, tri srednje škole i predškolskoj ustanovi sa 12 objetata. Ponosni na takvu tradiciju nastavljamo svoj put, put koji je utemeljio najveći među nama, prvi učitelj, prvi prosbetitelj. Ono što je započeo, završio je, ali je i produžio. Taj put nema kraja, jer i Sveti Sava traje duže od kraja“, rekla je, između ostalog,  vd direktorka OŠ „P.P.Njegoš“, Biljana Rašković, čestitajući praznik svima koji ga obeležavaju, sa željom „da imamo što više đaka i nastavnika, koje ćemo zbog posvećenosti radu poznavati i pominjati po imenu, na ponos grada“.

Svake godine prilikom obeležavanja školske slave u OŠ “Petar Petrović Njegoš” bira se i kum škole. Ovoga puta je to nekadašnji đak ove škole Miodrag Kostić, vlasnik kompanije MK Grupe.

“U  ime njegove kompanije MK Grupe, školu je posetio direktor Jovan Purar i tom prilikom uručio donaciju, elektronsku opremu vrednu 430.000 dinara. Oprema sadrži pametne table, računare i slično, a to će svakako ulepšati i olakšati rad sa decom“, rekla je vd direktorka škole Biljana Rašković.