Radni sastanak – Dualno obrazovanje

Radni sastanak posvećen dualnom obrazovanju i utvrđivanju upisne politike za školsku 2018/2019. godinu održan je danas u opštini Vrbas. Sastanku su pored organizatora, predstavnika lokalne samouprave, prisustvovali predstavnici srednjih škola, partneri iz oblasti privrede i Nacionalne službe za zapošljavanje. Na sastanku se razgovaralo o mogućnostima za obavljanje stručne prakse i eventualnog kasnijeg zapošljavanja, sa predstavnicima kompanije “Karneks”, “Jurošević MD”, “Šarčević” i drugih.

Sa prisutnima su u ime lokalne samouprave razgovarale, Mira Nedić iz Odeljenja za društvene delatnosti i koordinatorka dualnog obrazovanja u opštini Vrbas i Danica Paroški, pomoćnica predsednika opštine. Prema rečima Danice Paroški, politika upisa u srednje škole jeste jedan od poslova lokalne samouprave i cilj lolalne samouprave je da u saradnji sa školama i partnerima u oblasti privrede, ovu politiku uskladi sa potrebama tržišta rada.

“Zato i organizujemo sastanke sa preduzećima u kojim učenici odlaze na praktičnu nastavu i imaju mogućnost da se kasnije zaposle, dolazimo da preciznih podataka kolike su potrebe za pojedinim profilima i na osnovu toga osmišljavamo dokument koji se zove Plan upisa. Partneri Srednje stručne škole ‘4. juli’ su kompanije ‘Karneks’, ‘Merkator’, ‘Univereksport’, ‘Jurošević MD’, ‘Šarčević’ i ‘Kontinental’, zbog koje ćemo ove godine pokušati da uvedemo i jedan novi obrazovni profil a to je tehničar infarmacionih tehnologija”, istakla je Paroški i dodajući da svi učenici srednjih škola na ovaj način, kroz dualno obrazovanje, dobijaju sigurno mesto za obavljanje praktične nastave, koja je obavezna.