Velika posećenost na Sajmu obrazovanja u Vrbasu

Sajam obrazovanja u Vrbasu  okupio je danas u holu CFK “Drago Jovović” brojne izlagače, i to 13 srednjih škola i šest visokih škola i fakulteta iz okolnih opština i gradova. Sajam obrazovanja u Vrbasu održava se nekoliko godina u nazad, a današnji  je bio najposećeniji i najbolje organizovan do sada, ocenili su učesnici.

U cilju promocije sistema dualnog obrazovanja na Sajmu su se predstavile i kompanije „Vital“, „Karneks“ i „Trivit“. Osim toga na štandu Кancelarije za mlade  Nacionalna služba za zapošljavanje predstavila je  projekat “Klub za traženje posla”. Radni sastanak sa učenicima, prosvetnim radnicima, predstavnicima Školske uprave, na temu “Preduzetništvo“ ,  održale su Sonja Miladinović, savetnica u Ministarstvu prosvete i profesorka Gordana Seke.  Sajmu obrazovanja u Vrbasu prisustvovali su i predstavnici Školske uprave, Privredne komore, koordinatori za dualno obrazovanje opština Kula, Mali Iđoš, i Srbobran kao i predstavnici srednjih škola. Predstavnici OŠ „Svetozar Miletić“ iz Vrbasa održali su prezentaciju u okviru učešća u pilot projektu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkološkog razvoja na temu ”Preduzetne škole“.

Sajam je otvorio predsednik opštine Vrbas, Milan Glušac koji je izrazio zadovoljstvo zbog velike posećenosti. “Tema ovog Sajma je preduzetništvo, a to je grana koja se razvija i grana koja podiže ekonomiju svake države. Da bi se dobar preduzetnik stvorio potrebna je podrška lokalne samouprave i države. Nadam se da smo krenuli dobrim smerom i da ćemo imati sve više preduzetnika”, rekao je Glušac.

Govoreći o značaju ovog Sajma, Jovan Vukčević, iz Školske uprave Novi Sad, rekao je da je ovo jedna od najbolje organizovanih manifestacija ovog tipa. “Prvi put sam na Sajmu obrazovanja u Vrbasu, i u poređenju sa drugim Sajmovima, ovo je vrlo kvalitetno organizovana manifestacija. Vrbas je izrastao u veliki obrazovni centar u Vojvodini, a drago mi je što Sajam nije sveden samo na jednu opštinu već na region”, rekao je Vukčević.

Prema rečima Danice Paroški, pomoćnice predsednika opštine Vrbas, zadužena za obrazovanje, učenici osnovnih škola  organizovano su posetili Sajam, a svaka škola je osmislila svoje predstavljanje deci. „Ovo je dobra prilika da se učenici osmog razreda upoznaju sa školama u koje će već u septembru krenuti.  Učenicima završnih razreda srednje škole  su u ponudi fakulteti i više škole, tako da imaju priliku da se informišu o uslovima studiranja kako na državnim, tako i na privatnim fakultetima. Pored toga, dobru saradnju smo ostvarili i sa Kancelarijom za mlade i sa Nacionalnom službom za zapošljavanje. Ponuda za učenike koji posle srednje škole ne žele da nastave svoje školovanje je široka,  imamo Klub za traženje posla,  i za one vrlo neodlučne ima jedan program karijernog vođenja na kom će moći da učestvuju i osnovci i srednjoškolci, što bi im olakšalo odluku za dalje školovanje“, rekla je  Paroški.

Jedan o najposećenijih štandova bio je Pedagoški fakultet u Somboru, koji se ističe, kako kaže predstavnica ovog fakulteta, Sara Mikić, po najnižoj ceni za školarinu. „Naš fakultet nudi četiri obrazovna smera: diplomirani vaspitač, diplomirani učitelj, bibliotekar-informatičar i dizajner medija u obrazovanju. Posebna prednost za studente je novi dom u blizini fakulteta, a na prvoj godini studiranja školarina se ne plaća. Ukoliko studenti ostvare dobre rezultate obezbeđuju finansiranje sredstvima sa budžeta, čime su maksimalno smanjeni troškovi studiranja tokom svih godina fakulteta“, rekla je Mikić.

Učenicima je privukao pažnju Fakultet iz Beograda sa mogućnosti studiranja na daljinu. Predavanja su snimljena i mogu se pratiti putem interneta u bilo koje doba. Kako su rekli predstavnici sa ovog fakulteta postoji nekoliko smerova na osnovnim akademskim studijama, master i doktorskim akademskim studijama, a diploma sa ovog fakulteta priznata je u celom svetu. Godišnja školarina za ovaj fakultet iznosi 1.200 evra.

Pored srednjih škola u Vrbasu, Gimnazije, SSŠ “4.juli” i Srednje medicinske škole, pažnju osnovaca privukle su  Poljoprivredna škola – Futog,Ekonomska škola – Kula, Karlovačka Gimnazija i brojne druge škole.