Predavanje za poljoprivrednike u Kucuri

Predavanje o mogućnostima organske proizvodnje održano je danas u Kucuri u organizaciji Kucurskog udruženja mladih (KUM), kompanije Dunav osiguranja, i magazina Agropress.  Na predavanju su govorili, Radivoje Nadlački, savetnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, dr Luka Radoja, stručni saradnik tv emisije “Znanje imanje”, i  Mirko Dmitrašinović, šef odeljenja za internu prodaju  Dunav osiguranja u Vrbasu. Pre početka prisutne poljoprivrednike, kao i goste pozdravio je predsednik opštine Vrbas, Milan Glušac, koji je tom prilikom istakao da lokalna samouprava ulaže sve napore kako bi ojačala “male” poljoprivredne proizvođače.

“Prvi put lokalna samouprava je uspela da subvencioniše kamate za kredite u poljoprivredi, a tim povodom javilo nam se preko 100 gazdinstava. U opštini postoji posebno Odeljenje za poljoprivredu, postoji poljočuvarska služba, protivgradna zaštita, a gaodinama se radi komasacija zemljišta”, istakao je Glušac.

Govoreći o pravilnom uzgoju organskog povrća,  dr Radoja, rekao je da ratari greše najčešće iz neznanja. “Za pravilan uzgoj povrća veoma je važan plodored poljoprivrednih kultura, ishrana, kao i održavanje zelenih površina.  Ako je u pitanju organska proizvodnja, onda se moraju upotrebljavati i organski preparati za prihranu. Postoje ekološki preparati za kontrolu biljnih bolesti i štetočina. Poljoprivrednici su zainteresovani za organsku proizvodnju, ali im nedostaju sredstva za izvođenje te proizvodnje. Suština organske proizvodnje jeste higijena zemljišta”, istakao je dr Radoja.

Zainteresovani poljoprivrednici imali su priliku gostima da postavljaju pitanja, da dobiju stručne savete za proizvodnju poljoprivrednih kultura kao i za osiguranje useva. Inače, tokom predavnja u Kucuri je bila ekipa tv emisije “Znanje imanje”, koja je tom prilikom razgovarala sa poljoprivrednicima.