Od harmonije do ravnoteže – Knjiga „Mreže bića“ Valentine Čizmar

Nova poetska zbirka dr Valentine Čizmar „Mreže bića“ imala je svoju vrbasku promociju u čitaonici Narodne biblioteke „Danilo Kiš“, a pored same autorke, predstavili su je književnici Nikola Šanta i Miroslav Aleksić. Čizmareva je rođena u Vrbasu, po obrazovanju je doktor filozofije, predavač na Fakultetu za bezednost, autor velikog broja radova i nekoliko knjiga iz oblasti filozofije, književnosti i drugih srodnih disciplina. Za svoju novu zbirku pesama kaže da je raznorodna po žanru i tematici.

Književnik Nikola Šanta mišljenja je da je ova zbirka, kao i Valentinino poetsko stvaralaštvo uopšte, spoj književnog iskustva i filozofskog obrazovanja prožet ličnim iskustvom. „To lično iskustvo je unutrašnje, a ne spoljno, iako ona neprestano traži harmoniju između spoljašnjeg i unutrašnjeg sveta i poezijom, baš kao nekim bokalom, pokušava da zahvati vodu života“, kazao je Šanta i dodao da je ona za njega „pesnikinja kulture“.

I pesnik Miroslav Aleksić zapazio je da Valentina Čizmar, poput još jednog pesnika i filozofa, Branka Miljkovića,  traži ravnotežu između razuma i Dionisa, te da se to potvrđuje i velikim brojem mitova i likova iz starogrčke kulture i filozofije koji se javljaju u njenim stihovima. „Prava je šteta za poeziju što Valentina Čizmar ne piše pesme 24 sata dnevno, jer njena percepcija je toliko snažna da joj stihovi na trenutke zaliče na halucianacije“, primetio je Aleksić.