Predstavljena knjiga o sevdalinkama Emsure Hamzić

Sevdalinku kao nematerijalno kulturno nasleđe predstavila je književnica Emsura Hamzić kroz knjigu „U đul bašti“. O ovoj knjizi sinoć je u NB „Danilo Kiš“, pored autorke, govorio i književnik i kritičar Patar Arbutina, predstavnik izdavača, beogradskog „Službenog glasnika“.

„Za sevdalinku  je karakteristično prepoznavanje dubinske emocije u čoveku i zato je sevdalinka pesma duše koja stvara gotove slike i čitavu gradaciju osećanja. Sevdah je osećanje između života i smrti, a sevdalinka ventil da se ispusti sve ono najbolje i najgore, posebno u vremenu kada nije bilo drugih načina da se ispolji ta emocija“, primetio je Arbutina.

Prema Emsuri Hamzić, sevdalinka je lirska narodna pesma koja je dobila muzičko ruho i tako lakše komunicira sa slušaocem, a to je tokom književne večeri, uz pratnju harmonike, verno predstavio Nikola Zekić, vokalni solista.

„Knjiga je, zapravo, nastajala ceo moj život jer sam živela u Sarajevu koje je najčešće opevano u sevdalinkama. Međutim, tamo na tom vrelu nisam imala potrebu da ovo naglašavam, a tek kada sam fizički izmeštena iz tog prostora, ali i vremena, javila se potreba za ovakvom knjigom“, rekla je Hamzić.

Na večeri je istaknuto i da sevdalinka nikada ne zvuči agresivno, a bitno je određuje i interpretator, pošto sevdalinka nije muzički pravac, već način života.