Vratiti stari sjaj hotelu „Bačka“

Sonja Janičić, direktor vrbaskog Hotela u poslednjih godinu dana čini velike napore na poboljšanju imidža i na uspešnijem radu ovog ugostiteljskog i turističkog objekta. I prve promene su već vidne.

Hotel „Bačka“ u Vrbasu građen je šezdesetoh godina prošlog veka. Kao ugledni i prestižni turistički objekat toga vremena, izgrađen je tako da poseduje prostor sa oko sedam hiljada kvadrata i oko šezdesetak soba. Međutim, u vremenu tranzicije se privatizuje, kada Vrbas prestaje da bude veliki industrijski centar. To ostavlja traga i na rad hotela, koji ima dugu tradiciju, kao i na mnoge druge objekte i na sam životu gradu.

Centar okupljanja

„Volela bih da hotel postane mesto okupljanja, mesto kulturnih zbivanja i održavanja biranih muzičkih manifestacija, koje bi mu dale jedan poseban imidž, jer zapravo to je i najveći  turistički objekat koji grad ima i svakako treba da bude najreprezentativniji“, kaže Janičić.

Zamišljen da bude funkcionalan za  sve neophodne usluge i potrebe posetilaca, doživljava veliki pad broja korisnika. Tako da hotel „Bačka“, mesto koje je nekada bilo i stvar prestiža za  posetiti, ostaje bez velikog broja korisnika i posetilca. Ipak od nedavno, tačnije pre nešto manje od godine, na čelo kuće dolazi Sonja Janičić, direktorka koja ze kratko vreme uspeva svojim radom da dovede do niza pozitivnih promena, koje su vidne i na prvi pogled.

“Potrebno je mnogo sredstava da bi se sve sredilo, a danas je teško doći do novca.  Imam neki svoj plan i viziju koju pokušavam da realizujem i nadam se da ću uspeti u tome, da bi objekat što bolje izgledao i dobro radio“, kaže direktorka.

Za sada je vidno da se u Hotelu veoma vodi računa o dekoraciji, enterijeru prostora, organizovanju raznih večeri, druženja, gostovanja orkestara, muzičkih bendova,  a do zavidnog nivoa su doveli sopstvenu kuhinju i ketering. U nelojalnoj konkurenciji koja je evidentna u okruženju, direktorka želi da vrati stari sjaj kao i da obogati prostor postojećih sala, separea koje objekat ima, ali  tako da sačuva tradiciju, duh i patinu koju hotel već ima.

U planu su organizovanja prenoćišta i celodnevnih boravaka  za putnike koji su u prolazu, do nekih drugih destinacija u regionu i okruženju, kao i održavanje zanimljivih večeri i koncerata uz gostovanje biranih kvarteta i bendova sa naše muzičke scene. Nedavno je poznati muzički kvartet  „Intermeco“, napunio salu hotela do poslednjeg mesta. Direktorka je posvećena poslu koji radi, odlazi na seminare i edukacije vezane za turizam i hotelijerstvo, želi da uvede promene koje će doneti posao i profit. U svemu tome veliki su problem i nameti države, jer treba dosta novca za izmirivanje obaveza.

“Volim ovaj posao, daje mi mogućnost individualnosti, što mi odgovara, što sama tražim i od uposlenih radnika, da se i oni angažuju nekim svojim idejama“, kaže Janičić.