Izložba „Tragovi i poruke“ o arheološkom otkrivanju Vrbasa

Arheološka istraživanja srednjevekovnog Vrbasa i rad arheoloških ekipa približili su se građanima putem izložbe „Tragovi i poruke“, svečano otvorene sinoć u Gradskom muzeju.  Pozdravne reči na otvaranju ove postavke, autora Vesene Grgurović,  izneli su dr Dejan Radičević, docent Odeljenja za arheologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, Milan Micić, pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturno nasleđe i Milan Glušac, predsednik opštine Vrbas.

„Arheologija je ključ tajni prošlih vremena, a lokalitet Šuvakov salaš – Klisa ima poseban značaj i to je Pokrajinski sekretarijat za kulturu, informisanje i verske zajednice prepoznao i podržao, zahvaljujući čemu danas imamo značajna otkrića o prošlosti ne samo Vrbasa i okoline, već i šire regije“, naglasio je Micić.

Da je Šuvakov salaš zaista nalazište od posebnog značaja, istakao je i profesor Radičević. On je dodao da pored crkve i nekropole koje su sa prekidima istraživane od 1984. godine, ovaj prostor krije i naselje koje tek čeka da ga arheolozi otkopaju, a čitav ambijent ima potencijal da postane arheološki park.

„Crkva koju istražijemo, iz 14. veka, krije u svojim temeljima stariju, koju datiramo nekoliko vekova ranije. Ova crkva i po svojim arhitektonskim rešenjima jedinstvena je na području Vojvodine i Južne Ugarske i svedoči o vezama sa moravskim stilom gradnje iz južnih delova Srbije. Istraživanjem nekropole, došli smo do predmeta kao što su nakit i odeća, koji su značajni i kada je u pitanju upotpunjavanje etnografske slike ovog prostora“, rekao je Radičević.

O životu koji se intenzivno razvijao u prvobitnom Vrbasu sve do 16. veka i najezdi Turaka, a nakon čega se naselje premešta na sadašnje koordinate, svedoče mnogi artefakti izloženi u Gradskom muzeju Vrbasa, ali i 3D modeli crkve i fotografije sa iskopavanja. Plan je da se istraživanja nastave.

„Kao i do sada, opština Vrbas će i u narednom periodu nastaviti da pruža podršku programima i manifestacijama koje promovišu lokalnu zajednicu i čuvaju istorijsko sećanje. Opština je uložila značajna sredstva u adaptaciju prostora Muzeja, ali i u arheološka istraživanja čiji su plodovi vidljivi“, kazao je Glušac i napomenuo da je  upravo izložba izraz te podrške i uspešne saradnje.

Izložba „Tragovi i poruke“ ujedno je otvorila i manifestaciju „Muzeji za 10“ koja će u Vrbasu trajati do 20. maja.