Izlet u prozu drugog dana FPM

Vrbas je raskrsnica i okupljalište, mesto gde se širi kutura i dobra energija, rekao je Mirko Demić, književnik, otvarajući sinoć Izlet u prozu, program drugog dana 50. Festivala poezije mladih u vrbaskoj Biblioteci „Danilo KIš“.

O bogatom književnom opusu Mirka Demića (Slamka na mostu, Ćilibar, Ničija zemlja, Gorke kapi Milana Pribićevića, Molski akordi…) koji je inače prijateljevao sa pokojnim Nebojšom Devetakom, kojem je  posvećeno ovo veče, govorio je Branislav Zubović, sekretar Festivala, navodeći knjige eseja, romana i  Demićevih pripovedaka kao i uglednih književnih priznanja, Meša Selimović , Đuro Daničić, Andrić…

Demić se obratio publici rekavši da je pvu knjigu napisao 1990. gdine u izdanju uglednog Pegaza, a da je od 2008. godine  napisao pet knjiga posvećenih ratu na našim prostorima, ali tek nakon njegovog okončanja, a  da je tokom ratnih godina radio u  srpskoj redakciji „Glas“ u Glini u Hrvatskoj, gde ga je primio Nebojša Devetak.

Pisac je govoro o  svom romanu „Molski akordi“, gde se, kaže, poigravao sa istorijskim artefaktima i pročitao je segment priče iz knjige, koji govori o susretu  1862. godine  u Mostaru , između  Omer Paše Latasa i Dragomira Markovića Kodere, dva srbina jednog u službi Tusrke,a drugog u službi Pruske države,  što metaforično govori o sudbini  jednog naroda, koji je  često u istoriji bio na „nigdini“. Tako je i Franjo Petrinović, književni kritičar rekao  da je ta „nigdina“ i  „ničija zemlja“, crvena nit velikog književnog opusa Mirka Demića,kome je najveći uzor bio srpski pisac Jakov Ignjatović. Izlet u prozu je pratio  veliki broj poštovalaca književne reči i Festivala poezije mladih.